Geografisch thema

Moenaardestraat (Watou)

ID: 4033   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4033

Beschrijving

Noordelijke uitvalsweg vanaf het Watouplein. Gebetonneerde straat, met een bochtig tracé, en licht neerlopend naar de kruising met de Heidebeek toe. De westelijke zijde wordt gedomineerd door de koorpartij met aanleunende sacristieën van de Sint-Bavokerk, op de hoek bij het Watouplein. Aan de oostelijke zijde is een interessant 18de-eeuws hoekhuis te zien bij de Douvieweg, met een achterliggende voormalige brouwerij (nummer 2). Voorts omvat de straat doorsnee-lintbebouwing, met breedhuizen onder zadeldaken van één à twee bouwlagen, onderbroken door een tuin (bij nummer 20), overgaand in verspreide hoevebouw. Voornamelijk 19de-eeuwse burgerhuizen, onder meer van 1851, te zien aan het jaartal van baksteenkoppen in de linker zijpuntgevel van nummer 1. Nummer 4 heeft een houten winkelpui. Gebruik van faiencetegels met art-nouveau-inslag op de borstwering van nummer 10. Overhoekse muizentand en aflijnend baksteenfries, onder een versierde gootlijst op modillons bij nummer 14. Nummer 22 is een herenhuis met bepleisterde en witbeschilderde kroonlijst en gebruik van gele bakstenen voor de strekken van de muuropeningen.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Hoevegebouwen

 • Omvat
  Klooster Zusters Maria

 • Is deel van
  Watou

 • Is gerelateerd aan
  Moenaardestraat (Roesbrugge-Haringe)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Moenaardestraat (Watou) [online] https://id.erfgoed.net/themas/4033 (Geraadpleegd op 19-01-2021)