Obterrestraat

Noordwestelijke uitvalsweg met typerende 18de- en 19de-eeuwse lintbebouwing.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Naast de voordeuren van huizen langs het Provenplein en de Obterrestraat zijn witgeschilderde opschriften bewaard, door Britse troepen aangebracht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze opschriften geven aan hoeveel en welke manschappen of paarden in de woning konden verblijven.

Gedurende het grootste deel van de oorlog werd het dorp bezet door Britten en dan ook weinig of niet beschoten. Dat maakte dat het aantal rustkampen en opslagplaatsen hier erg hoog was. Omdat het er relatief veilig was, werden veel troepen in Proven ook in het dorp zelf ingekwartierd. Logies werden opgevorderd bij de burgers.