Teksten van Obterrestraat

Britse schilderingen inkwartieringen (Proven - WOI) ()

Britse schilderingen op de voorgevels van woningen Provenplein 4, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19 en de Obterrestraat 27, 43, 56.

Min of meer goed bewaarde opschriften bestaande uit een cijfer en dan 'HORSE', ‘HOUSES’ (vermoedelijk), 'NCO', 'OFFRS', 'OFF', 'OFFR' en/of 'MEN', in witte verf geschilderd naast de voordeuren van de woningen Provenpleinstraat 4, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19 en de Obterrestraat 27, 43, 56. Deze grafische restanten wijzen op inkwartieringen in Proven, meer bepaald het aantal officieren, ‘non-commissioned officers’ (lagere officieren), mannen of paarden konden ondergebracht worden in het betreffende huis of gebouw.

In Proven zaten tot mei 1915 alleen maar Fransen, daarna werd het dorp bezet door Britten, Belgen en Fransen in het Noorden, op weg naar Roesbrugge. Gedurende het grootste deel van de oorlog werd het dorp dan ook weinig of niet beschoten. Dat maakte dat het aantal rustkampen en opslagplaatsen hier erg hoog was.

De aan- en afvoer naar het front verliep hier via een dubbele spoorlijn op een hoge bedding. Het station bevond zich net achter het kerkplein. De lijn kruiste even buiten het dorp de weg naar Roesbrugge, om dan via Mendinghem naar Haringe en Bandaghem te voeren. Een wijdvertakt net van smalsporen links van het dorp zorgde voor de distributie over de verschillende dumps (depots) en kampen.

Omdat het er relatief veilig was, werden veel troepen in Proven ook in het dorp zelf ingekwartierd. Logies werden opgevorderd bij de burgers. Betaling en vergoeding voor de eventueel geleden schade, lieten vervolgens lang op zich wachten (acht maanden tot een jaar) maar waren meestal billijk. De 'billeting officer' was belast met het opsporen en aanduiden van deze logementen. Hij trok dan langs de huizen en boerderijen, ging praten met de eigenaars en duidde met witte verfkwast aan hoeveel en welke troepen in een woning konden verblijven.

Deze werkwijze gebeurde in alle woonkernen in de omgeving. In Proven zijn de unieke sporen ervan bewaard.

• CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.

Bron: WOI Relict (1648): Britse schilderingen inkwartieringen Provenplein (Proven - WOI)