Geografisch thema

Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat

ID
4036
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4036

Beschrijving

Tussen de Boeschepestraat en de Casselstraat. Geasfalteerde smalle straat met gebogen tracé. Het vrij rustig karakter van de straat wordt bevorderd door de woonfunctie en de inplanting van de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de noordelijke straatzijde op de hoek bij de Casselstraat. De straatvertakking rondom de oostelijke en de noordelijke zijde van het bedehuis ontstond vermoedelijk na de opheffing van het kerkhof als gevolg van het edict van Jozef II (1784). De ligging respectievelijk ten oosten en noorden van de kerk, van de pastorie (nummer 18) en de kapelanie (nummer 6), allebei met een oude 18de-eeuwse kern maar een 19de-eeuws uitzicht, wijst hierop.

Het straatbeeld wordt gedomineerd door de vermelde bakstenen hallenkerk met rijzige westelijke toren; interessante benadering vanaf het kruispunt bij de Boeschepestraat met zicht op de baksteengotiek van de zuidelijke gevel, koorpartij en toren.

Basisbebouwing met arbeiderswoningen en burgerhuizen van één à drie bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Doorsnee-architectuur gekenmerkt door nog enkele behouden 19de-eeuwse kozijnconstructies voor ramen en deuren. Nummer 17 uit de tweede helft van de 19de eeuw heeft een drieledig winkelraam. Nummer 19 wordt gekenmerkt door faiencetegeltableaus op de borstwering. Een nieuw bakstenen gevelparement is te zien bij nummer 21, 22 (begane grond), 24 en 26. Ook enkele recentere panden zonder noemenswaardige architectonische kenmerken (nummer 7, 9 en 15).

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Kapelanie

  • Omvat
    Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

  • Is deel van
    Poperinge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekruisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4036 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.