Priesterstraat

Beschrijving

Tussen Gasthuisstraat en Vroonhof. Vrij smalle verbindingsstraat met licht gebogen tracé, eertijds het "Paepestraetjen", ontstaan i.l.v. XIII-XV met kader de toenmalige economische groei. N.-straatuiteinde tussen Vlamingstraat en Vroonhof, tot in 1784 horend bij het St.-Bertinuskerkhof, en vanaf ca. 1800 bebouwd.

Sociaal gevarieerde woonfunctie; ook enkele handelspanden. Basisbebouwing: breedhuizen van één à drie bouwl. onder zadeldaken, uit XIX en XXA. Nr. 9 met oude XVIIIkern cf. r. aandak en scherpe dakhelling, echter i.l.v. XXb vernieuwd bakstenen gevelparement met neoclassicistische inslag.

Sobere bakstenen lijstgevels uit XIX, soms beschilderd en uitzonderlijk beraapt cf. nr. 4. Typerende houten kozijnconstructies voor ramen en deuren bewaard bij nr. 7, 15, 27, 42. Nr. 25 met strekse lateien van lichtere bakstenen.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit XXA. Neoclassicistische inslag bij de eenheidsbebouwing nr. 11-13, en de dekenij nr. 18; anderzijds, nr. 41-43 met neogotisch geïnspireerde trapgevel boven een gewijzigde begane grond, en nr. 37 met inslag van de Art Decostijl. Nr. 12 met gevelparement van blauwe en bruine geglazuurde tegels.

Vernieuwde bakstenen gevelparementen bij nr. 3, 8, 16, 30, 35. Nieuwe bouw van twee à drie bouwl.: nr. 1, 20, 22, 26.