Geografisch thema

Professor Dewulfstraat

ID
4043
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4043

Beschrijving

Tussen Ieperstraat en Ouderdomseweg. Voorheen de Mesenstraat, maar sinds 1929 genoemd naar de in Poperinge geboren Maurice Dewulf, professor en leidinggevend figuur in de geschiedschrijving van de middeleeuwse filosofie. Hij was auteur van onder meer 'Histoire de la philosophie en Belgique' en 'Histoire de la philosophie médiévale'.

In het eerste gedeelte verloopt de straat volgens een recht tracé. De noordelijke straatzijde wordt ingenomen door de tuinmuur van het herenhuis Ieperstraat nummer 55. Vroeger sloot deze aan bij lage arbeiderswoningen (nokrichting parallel aan de straat) uit het laatste kwart van de 18de eeuw en de 19de eeuw, maar deze zijn heden verbouwd of vervangen door nieuwe bouw, onder meer met garages; nummer 12 heeft wel een behouden jaarsteen uit 1777. De zuidelijke straatzijde wordt geaccentueerd door het herenhuis nummer 9, uit het laatste kwart van de 18de eeuw-eerste kwart van de 19de eeuw.

Vanaf het kruispunt met de Korte Reningelststraat kent de straat een gebogen tracé.

Basisbebouwing voorts daterend uit de 19de en 20ste eeuw, met twee à drie bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat), onder meer ook de lage werkplaats nummer 54. Deze voormalige 19de-eeuwse smidse en wagenmakerij (?) heeft een beglaasd rondboognisje boven de poort en een achterliggend laag gebouw, oorspronkelijk met zes getoogde koetspoorten.

Vanaf de jaren 1960 volgt er nieuwe bouw voorbij de overweg van de inmiddels afgeschafte spoorlijn Poperinge-Abele. Voorheen werd de ruimte hier ingenomen door een aan de straat gelegen hoeve van het langgestrekte type uit het laatste kwart van de 18de eeuw, en de bijbehorende landerijen.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Herenhuis

  • Is deel van
    Poperinge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Professor Dewulfstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.