Geografisch thema

Provenplein

ID
4044
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4044

Beschrijving

Geasfalteerde dorpsstraat die deel uitmaakt van de steenweg Ieper-Duinkerke, aangelegd in de 17de eeuw door Lodewijk XIV. In- en uitspringende rooilijn, pleinvormend ter hoogte van nummer 38. Aan weerszijden is de straat afgezet door sobere 19de-eeuwse architectuur: burger- en arbeiderswoningen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, behalve nummer 31 onder mansardedak met houten dakkapellen, gedateerd 1906 door middel van een jaarsteen. Het gemeentehuis bevindt zich op nummer 1. Voorts, voormalige herbergen, onder meer nummer 32 'In de fonteine herberg', te zien aan het opschrift van de beschilderde puilijst; nummer 43 'De crone' met achterliggende voormalige brouwerijgebouwen, zichtbaar aan de ronde schouw; heden vervangen door nieuwe bouw. Nummer 41 is een voormalige brouwerij, te zien aan het opschrift in het deurbovenlicht 'Brouwerij Verfaillie'. Nummer 40 heeft een getypeerde aflijnende tandlijst, hoekbanden en pseudo-lekdrempels op consoles. Nummers 41 en 43 hebben een witbeschilderde en bepleisterde kroonlijst. Nummer 43 heeft ook bepleisterde leeuwenkoppen links en rechts op de borstwering, en een linker zijgevel met muurvlechtingen. Bewaarde kozijnconstructies bij nummer 10, 11, 23, 32, 36, 39 met gedichte kelderopening, nummer 41, 55 en 68, voorzien van rolluikkasten.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Naast de voordeuren van huizen langs het Provenplein en de Obterrestraat zijn witgeschilderde opschriften bewaard, door Britse troepen aangebracht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze opschriften geven aan hoeveel en welke manschappen of paarden in de woning konden verblijven.

Gedurende het grootste deel van de oorlog werd het dorp bezet door Britten en dan ook weinig of niet beschoten. Dat maakte dat het aantal rustkampen en opslagplaatsen hier erg hoog was. Omdat het er relatief veilig was, werden veel troepen in Proven ook in het dorp zelf ingekwartierd. Logies werden opgevorderd bij de burgers.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Boerenwoning

  • Omvat
    Gemeentehuis van Proven

  • Is deel van
    Proven

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Provenplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/4044 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.