Geografisch thema

Provenseweg

ID
4045
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4045

Beschrijving

Geasfalteerde weg afgezoomd met bomen, als verbinding tussen Poperinge en Proven. Gedeelte van de 'Grote Calchiede' of de gekasseide weg Duinkerke-Waasten. De aanleg van deze 'steenweg' in 1679-1680 door Lodewijk XIV kaderde in het militaire gebeuren van deze periode.

De voormalige buurtspoorweg Poperinge-Proven-Waaienburg-Adinkerke volgde het tracé van de Provenseweg. Hij werd aangelegd in 1914 voor de aanvoer van oorlogsmateriaal, en vanaf de Tweede Wereldoorlog stelselmatig afgebroken.

Verspreide hoevebouw, voornamelijk van de weg af gelegen en onder meer bereikbaar via een gemeenschappelijke oprit volgens het oude tracé van een veldwegel, te zien op de Ferrariskaart (1771-1778). Losse hoevebestanddelen, doorgaans met een 19de-eeuws uitzicht. Een voorbeeld hiervan is onder meer nummer 29: een grote dwarsschuur waarvan de lange wanden nog deels een plankenbeschieting hebben en de rechter zijpuntgevel het jaartal 1873 vertoont van lichtere bakstenen onder het radvormig uilengat.

De grensscheiding met Proven in de nabijheid van het kasteeldomein ''t Couthof' (Proven, Couthoflaan nummer 50) wordt gekenmerkt door een kleine concentratie van landelijke architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het boerenhuis van de 'Klokhofstede' (nummer 104) en de voormalige herberg van het type afspanning 'De Landing' (nummer 106) vertonen nagenoeg dezelfde, eenvoudige architecturale kenmerken. Laatstgenoemde zijn bij de vroegere herberg-afspanning, heden ''t Couthof' (nummer 108), rijker uitgewerkt. Hoewel mogelijk teruggaand op oudere inplantingen, werden zij vermoedelijk opgetrokken op initiatief van de toenmalige kasteelheer en grootgrondbezitter baron J.J.T. Mazeman de Couthove.

  • VANDEWYNCKEL L. 1979: Op land leven. Een studie van een landelijke leefgemeenschap gegroeid vanuit een 19de-eeuwse maatschappij. Het Couthof - De Lovie - Het Vogeltje, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Sint-Lucas, Gent.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    't Kloosterhof

  • Omvat
    Afspanning De landing

  • Omvat
    Herberg 't Couthof

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Klokhofstede

  • Omvat
    Smidse met wagenmakerij

  • Omvat
    Veldkapel Onze-Lieve-Heertjesbos en kapelhof

  • Is deel van
    Poperinge

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Provenseweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/4045 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.