Geografisch thema

Rekhof

ID
4046
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4046

Beschrijving

Tussen de Ieperstraat en de Deken De Bolaan. Genoemd naar het verdwenen 'rekhof' of het gebouw waar vroeger de lakenweefsels werden tentoongesteld.

De zuidoostelijke straathoek bij de Deken De Bolaan wordt ingenomen door de stedelijke begraafplaats ''t oud kerkhof', aangelegd na de opheffing in 1784 van het kerkhof rondom de drie stadskerken als gevolg van het edict van Jozef II. Toen kocht het stadsmagistraat aan de rand van de stad een stuk grond dat als hopveld werd gebruikt door landbouwer Jan-Baptiste De Cherf, vandaar ook de oude kerkhofbenaming 'Cherf's hommelhof'. Een recentere stedelijke begraafplaats bevindt zich buiten de huidige stadskern aan de Elverdingseweg.

Kerkhofmuur uit de 19de-eeuw van rode baksteen met boogfries tussen lisenen en vierkante bakstenen hekpijlers, onder meer met gietijzeren vaasbekroning, aan de respectievelijke toegangen. Tot voor kort werd deze doorbroken door de tempelvormige grafkapel van de familie Van Merris, die echter in 1984 werd gesloopt. Verder weinig interessante bebouwing met breedhuizen van één à twee bouwlagen, uit de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw; ook nieuwe bouw. Een uitzondering vormt nummer 28, een soort van kasteeltje met afhangen, in eclectische bouwtrant daterend van 1900.

  • DELANOTE M. 1979: "De familie Van Merris in Poperinge", De Gidsenkring XVII.1, 2-7.
  • OPDEDRINCK J. 1898: Poperinghe en omstreken tijdens de godsdienstberoerten der XVIe eeuw of den Geuzentijd, Brugge, 25.
  • TILLIE W. 1981: Het stedelijk kerkhof Deken de Bolaan-Poperinge, Aan de Schreve XI.3, 20-27.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herenhuis Chalet Schabaillie

  • Is deel van
    Poperinge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rekhof [online], https://id.erfgoed.net/themas/4046 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.