Sint-Janskruisstraat

Beschrijving

Tussen de Ieperstraat en de Bruggestraat. Het gaat om een nagenoeg rechte verbindingsstraat die ontstaan is in de loop van de economische groeiperiode van de 13de-15de eeuw. Vestigingsplaats van de gotische Sint-Janskerk met oudste vermelding van 1290, aan de oostelijke straatzijde; behouden kerkhofruimte met een alleenstaande pastorie ten zuiden (nummer 19). De straat heeft een dominerende woonfunctie, te zien aan de burger-, arbeiderswoningen, en onderpastorieën.

De basisbebouwing bestaat uit rijhuizen van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat), uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw.

Sobere 19de-eeuwse lijstgevels die soms nog getypeerd worden door houten kozijnconstructies voor ramen en deuren (zie nummer 1, 9); nummer 18 heeft typerende rondbogige dakkapellen. Nummer 6 met recenter gevelparement, echter behouden 19de-eeuws poortje onder ijzeren I-balk: vleugeldeur met beglaasd bovenvak geajoureerd door middel van vierlobbig traliewerk.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, licht overstegen door de eclectische bouwtrant van nummer 15-17, het neoclassicisme van nummer 24, en de modernistische inslag van nummer 8.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine