Geografisch thema

Sint-Janskruisstraat

ID
4052
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4052

Beschrijving

Tussen de Ieperstraat en de Bruggestraat. Het gaat om een nagenoeg rechte verbindingsstraat die ontstaan is in de loop van de economische groeiperiode van de 13de-15de eeuw. Vestigingsplaats van de gotische Sint-Janskerk met oudste vermelding van 1290, aan de oostelijke straatzijde; behouden kerkhofruimte met een alleenstaande pastorie ten zuiden (nummer 19). De straat heeft een dominerende woonfunctie, te zien aan de burger-, arbeiderswoningen, en onderpastorieën.

De basisbebouwing bestaat uit rijhuizen van één à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken (nokrichting parallel aan de straat), uit de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw.

Sobere 19de-eeuwse lijstgevels die soms nog getypeerd worden door houten kozijnconstructies voor ramen en deuren (zie nummer 1, 9); nummer 18 heeft typerende rondbogige dakkapellen. Nummer 6 met recenter gevelparement, echter behouden 19de-eeuws poortje onder ijzeren I-balk: vleugeldeur met beglaasd bovenvak geajoureerd door middel van vierlobbig traliewerk.

Eenvoudige doorsnee-architectuur uit de eerste helft van de 20ste eeuw, licht overstegen door de eclectische bouwtrant van nummer 15-17, het neoclassicisme van nummer 24, en de modernistische inslag van nummer 8.

 


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Herberg 't Kantientje

 • Omvat
  Kapelanie van de Sint-Janskerk

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis

 • Omvat
  Onderpastorie Sint-Jansparochie

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Jan

 • Omvat
  Pastorie Sint-Jansparochie

 • Is deel van
  Poperinge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Janskruisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.