Geografisch thema

Vroonhof

ID
4059
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4059

Beschrijving

Verbindingsweg tussen de Grote Markt en het Burgemeester Bertenplein, aangelegd in het begin van de jaren 1970 ten oosten en zuiden van de oudste parochiekerk Sint-Bertinus, ter hoogte van de vroegere Botermarkt en het resterend gedeelte van het voormalige proosdijgebouw.

De benaming verwijst naar het oude Vroonhof waar de proost, vertegenwoordiger van de abt van de Sint-Bertinusabdij van Sint-Omaars resideerde in de schaduw van de Sint-Bertinuskerk, binnen het vierkant gevormd door het huidige Vroonhof, de Ieperstraat, het Rekhof, de Deken De Bolaan en het Burgemeester Bertenplein. Na afschaffing van de proosdij in 1796 werden gronden en gebouwen verkocht, en gedeeltelijk afgebroken in 1803. De resterende proosdijgebouwen daterend van 1741 aan de Botermarkt, werden later benut door de Rijksmiddelbare school en als kapelanie van de Sint-Bertinuskerk. De voormalige stallingen en koetshuis werden in 1870 ingenomen door een brouwerij, inmiddels vervangen door schoolgebouwen.

In mei 1988 onthulde men, ter gelegenheid van de viering van 800 jaar vrijdagmarkt, 'de Kei', een monument bestaande uit een kei te midden van een vijvertje, verwijzend naar de 'keikoppen' of de bijnaam die de Poperingenaren overhielden aan hun hardnekkige strijd tijdens de middeleeuwen voor het behoud van de lakennijverheid (zie stadsinleiding Poperinge).

  • HUYGHEBAERT N. 1960: Prévoté de Saint-Bertin à Poperinghe, Monasticon Belge III, Province de Flandre Occidentale I, Luik, 157-181.

Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vroonhof [online] https://id.erfgoed.net/themas/4059 (Geraadpleegd op )