Vroonhof

Beschrijving

Verbindingsweg tussen Grote Markt en Burgemeester Bertenplein, aangelegd in het begin van de jaren 1970 ten O. en Z. van de oudste parochiekerk St.Bertinus, ter hoogte van de vroegere Botermarkt en het resterend gedeelte van het voormalige proosdijgebouw.

Benaming verwijzend naar het oude Vroonhof waar de proost, vertegenwoordiger van de abt van de St.-Bertinusabdij van St.-Omaars resideerde in de schaduw van de St.-Bertinuskerk, binnen het vierkant gevormd door het huidige Vroonhof, de Ieperstraat, het Rekhof, de Deken De Bolaan en het Burgemeester Bertenplein. Na afschaffing van de proosdij in 1796 werden gronden en gebouwen verkocht, en gedeeltelijk afgebroken in 1803. Resterende proosdijgebouwen daterend van 1741 aan de Botermarkt, later benut door de Rijksmiddelbare school en als kapelanie van de St.--Bertinuskerk. Voormalige stallingen en koetshuis in 1870 ingenomen door een brouwerij, inmiddels vervangen door schoolgebouwen.

In mei 1988 ter gelegenheid van de viering van 800 jaar vrijdagmarkt, onthulling van "de Kei", een monument bestaande uit een kei midden een vijvertje, verwijzend naar de "keikoppen" of de bijuaam die de Poperingenaren overhielden aan hun hardnekkige strijd tijdens de middeleeuwen voor het behoud van de lakennijverheid (cf. stadsinleiding)

HUYGHEBAERT N., Prévoté de Saint-Bertin à Poperinghe (Monasticon Belge, deel III, Province de Flandre Occidentale, vol. I, p. 157-181).