Werf

Beschrijving

Tussen de Duinkerkestraat en de Westlaan (gedeelte van de recentere ringweg), en aansluitend bij de Helleketelweg. Ter hoogte van nummer 52 heeft men een mooi perspectief op de Onze-Lieve-Vrouwekerk ten oosten.

De straatnaam wordt soms in verband gebracht met een middeleeuwse kade aan de hier gesitueerde Bommelaarsbeek. Dit was een zijbeek van de vanaf 1367 gekanaliseerde Vleterbeek, die toen mogelijk ook voor een gedeelte bevaarbaar gemaakt werd. Het straatgedeelte tussen de Duinkerke- en de Boomgaardstraat werd tot voor enkele jaren Sint-Michielsstraat genoemd, naar het hier gelegen voormalige Sint-Michielsgesticht met beeldbepalende brede lijstgevel waarvan het oudste gedeelte dateert van 1765 (nummer 2-6).

Naar de overige oorspronkelijke bebouwing uit de 19de en begin 20ste eeuw met overwegend landelijk karakter, verwijzen nog enkele onder meer aangepaste hoeven (nummer 52, 143), een vroeger hopmagazijn (nummer 8; heden R.V.A.), een voormalige herberg volgens behouden opschrift 'In het hoppeland' (nummer 78), een dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting (rechts van de nieuwe bouw nummer 111), en arbeiderswoningen (nokrichting parallel aan de straat), onder meer alleenstaand (nummer 35) of in losse rijtjes gegroepeerd (nummer 12-14, 81-85, 97-99). Houten kozijnconstructies voor ramen en deuren bij nummer 15, 17, 35, 81, 83. Verdwenen herbergen met typische benamingen als 'In de werf', 'In de neerloop', en 'In het lam'. Vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw voornamelijk markant voor het jongste decennium. Aansluitende recente woonwijk 't Appelgoedje.

• TILLIE W. 1986: De Poperingevaart, Aan de Schreve XVI.1.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine