Werf

Beschrijving

Tussen Duinkerkestraat en Westlaan (gedeelte van de recentere ringweg); aansluitend bij de Helleketelweg. Ter hoogte van nr. 52, mooi perspectief op de O.-L.-Vrouwekerk ten O.

Straatnaam soms in verband gebracht met een middeleeuwse kade aan de hier gesitueerde Bommelaarsbeek, als zijbeek van de vanaf 1367 gekanaliseerde Vleterbeek die toen mogelijk ook voor een gedeelte bevaarbaar gemaakt werd. Straatgedeelte tussen Duinkerke- en Boomgaardstraat, tot voor enkele jaren St.-Michielsstraat genoemd naar het hier gelegen voormalige St.-Michielsgesticht met beeldbepalende brede lijstgevel waarvan het oudste gedeelte dateert van 1765 (cf. nr. 2-6 / SintAnnastraat nr. 15/ Duinkerkestraat nr. 22).

Naar de overige oorspronkelijke bebouwing uit XIX en begin XX met overwegend landelijk karakter, verwijzen nog enkele o.m. aangepaste hoeven (nr. 52, 143), een vroeger hopmagazijn (nr. 8; thans R.V.A.), een voormalige herberg vlg. behouden opschrift z.g. "In het hoppeland" (nr. 78), een dwarsschuur met horizontale plankenbeschieting (r. van de nieuwe bouw nr. 111), en arbeiderswoningen (n // straat) o.m. alleenstaand (nr. 35) of in losse rijtjes gegroepeerd (nr. 12-14, 81-85, 97-99). Houten kozijnconstructies voor ramen en deuren bij nr. 15, 17, 35, 81, 83. Verdwenen herbergen met typische benamingen als "In de werf., "In de neerloop", en "In het lam". Vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw vnl. markant voor het jongste decennium. Aansluitende recente woonwijk 't Appelgoedje.

TILLIE W., De Poperingevaart (Aan de Schreve, XVI, 1,1986)