Zevekotestraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg van het dorp. Geasfalteerde straat met een recht tracé, vanaf de Grote beek (Reningelstplein) klimmend tot aan het kruispunt met de Lokerse- en de Vlamertingseweg, uitlopend recht op de herberg 'Zevekote' aan de Lokerseweg nummer 1 (vandaar de benaming). In- en uitspringende rooilijn. De oostelijke zijde heeft vooral vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw. Voorts is er afwisselende bebouwing. Nummer 1 is een alleenstaand breedhuis met art-nouveau-inslag. Nummer 4-6-8 is een blikvanger gevormd door een neoclassicistisch herenhuis. Nummer 10 is een dubbelhuis met interessant houtwerk. Nummer 20-22 is een alleenstaande villa in modernistische bouwtrant. Nummers 24-28 zijn opgetrokken in wederopbouwarchitectuur: arbeiderswoningen onder een geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen); rode baksteen, gebruik van gele sierbaksteen voor parementen; getoogde muuropeningen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De beeldbepalende villa Zevekotestraat 22 is een ontwerp van architect Willem Nolf, dat sterke parallellen vertoont met zijn architectenwoning in Torhout (Lichterveldestraat 34).

• Informatie verkregen van B. Desmyter (augustus 2023).
Auteurs : Verhelst, Julie