Geografisch thema

Zevekotestraat

ID
4065
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4065

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg van het dorp. Geasfalteerde straat met een recht tracé, vanaf de Grote beek (Reningelstplein) klimmend tot aan het kruispunt met de Lokerse- en de Vlamertingseweg, uitlopend recht op de herberg 'Zevekote' aan de Lokerseweg nummer 1 (vandaar de benaming). In- en uitspringende rooilijn. De oostelijke zijde heeft vooral vernieuwde gevelparementen en nieuwe bouw. Voorts is er afwisselende bebouwing. Nummer 1 is een alleenstaand breedhuis met art-nouveau-inslag. Nummer 4-6-8 is een blikvanger gevormd door een neoclassicistisch herenhuis. Nummer 10 is een dubbelhuis met interessant houtwerk. Nummer 20-22 is een alleenstaande villa in modernistische bouwtrant. Nummers 24-28 zijn opgetrokken in wederopbouwarchitectuur: arbeiderswoningen onder een geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen); rode baksteen, gebruik van gele sierbaksteen voor parementen; getoogde muuropeningen.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herberg

 • Omvat
  Herenhuis

 • Is deel van
  Reningelst


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Zevekotestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/4065 (Geraadpleegd op 17-06-2021)