Kasteelstraat

Beschrijving

Naar voormalig, in 1932 afgebroken kasteel Ten Toren, gebouwd ten noordoosten van de kerk door de familie Van Arenberg in 1595.

Westelijke uitvalsweg vanaf de dorpskom (ten noorden langs de kerk) tot aan het kruispunt met de Veurnestraat (baan Ieper-Veurne); recht tracé; in- en uitspringende rooilijn. Belangrijke dorpsstraat met onder meer gemeentehuis (nummer 35) met achterliggend voormalig schooltje; nummer 44-46-48, voormalig klooster met schooltje; voormalige brouwerij (nummer 17), maalderij (nummer 14-16) en veekoophandel (nummer 37); een aantal voormalige herbergen (nummer 12, nummer 55); verlaten hoeve (nummer 27 b). Bebouwing: voornamelijk burgerhuizen met lijstgevels van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw; enkele herenhuizen (nummer 37-39). Beraapte gevels (nummer 31-39-44-46-48). Nummer 14, neoclassicistische winkelpui. Nummer 21, burgerhuis met neoclassicistisch winkelraam. Nummer 13: goed bewaard voorbeeld van de doorsnee 19de-eeuwse dorpsarchitectuur.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine