Kasteelstraat

Beschrijving

Naar voormalig, in 1932 afgebroken kasteel Ten Toren, gebouwd ten N.O. van de kerk door de familie Van Arenberg in 1595.

W.-uitvalsweg vanaf de dorpskom (ten N. langs de kerk) tot aan het kruispunt met de Veurnestraat (baan Ieper-Veurne); recht tracé; in- en uitspringende rooilijn. Belangrijke dorpsstraat met o.m. gemeentehuis (nr. 35) met achterliggend voormalig schooltje; nr. 44-46-48, voormalig klooster met schooltje; voormalige brouwerij (nr. 17), maalderij (nr. 14-16) en veekoophandel (nr. 37); een aantal voormalige herbergen (nr. 12, nr. 55); verlaten hoeve (nr. 27 b). Bebouwing: vnl. burgerhuizen met lijstgevels van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat), uit XIX-XX a; enkele herenhuizen (nr. 37-39). Beraapte gevels (nr. 31-39-44-46-48). Nr. 14, neoclassicistische winkelpui. Nr. 21, burgerhuis met neoclassicistisch winkelraam. Nr. 13: goed bewaard voorbeeld van de doorsnee XIX-dorpsarchitectuur.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed