Oostvleterendorp

Beschrijving

Driehoekig, gekasseid plein, gelegen ten W. van de kerk. O.-wand gevormd door kerk met omringend kerkhof, afgezet d.m.v. beukenhaag en linden; voor l. g. oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van 1914-1918. W.-wand: doorsnee architectuur bestaande uit XIX-huizen met vernieuwde gevelparementen (nr. 5, 6, 7); nr. 8, voormalig XIX-boerenhuis met achterliggend erf, toegankelijk via erfoprit, r. ervan; nr. 4, achter de huizenrij gelegen boerenhuis. Z.-wand: vrij gaaf bewaarde gevelwand bestaande uit XIX-lijstgevels van twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat) o.m. voormalige brouwerij met herberg (nr. 1) z.g. "In 't wit paard bij H. Ferijn Gast", hoekhuis bij de Kerkstraat; nr. 2-3 twee analoge dubbelhuizen met centrale koetspoorttrav.; nr. 2: voormalige herberg.