Oostvleterendorp

Beschrijving

Driehoekig, gekasseid plein, gelegen ten westen van de kerk. Oostelijke wand gevormd door kerk met omringend kerkhof, afgezet door middel van beukenhaag en linden; voor laatst genoemde een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de gesneuvelden van 1914-1918. Westelijke wand: doorsnee architectuur bestaande uit 19de-eeuwse huizen met vernieuwde gevelparementen (nummer 5, 6, 7); nummer 8, voormalig 19de-eeuws boerenhuis met achterliggend erf, toegankelijk via erfoprit, rechts ervan; nummer 4, achter de huizenrij gelegen boerenhuis. Zuidelijke wand: vrij gaaf bewaarde gevelwand bestaande uit 19de-eeuwse lijstgevels van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat) onder meer voormalige brouwerij met herberg (nummer 1) zogenaamd "In 't wit paard bij H. Ferijn Gast", hoekhuis bij de Kerkstraat; nummer 2-3 twee analoge dubbelhuizen met centrale koetspoorttravee; nummer 2: voormalige herberg.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine