Westvleterendorp

Beschrijving

Belangrijkste dorpsstraat, ten N. ter hoogte van de kerk, pleinvormend, verder in Z.-richting tot aan het kruispunt bij de Krombekestraat, uitlopend tot straat met bochtig tracé.

O.-wand van het plein gedomineerd door parochiekerk met omringend kerkhof, waarvoor standbeeld voor de gesneuvelden uit W.O. I; achterliggend Belgisch militair kerkhof. Doorsneebebouwing bestaande uit: burgerhuizen, enkele winkeltjes; voormalige herbergen van het type afspanning o.m. nr. 7 met staltrav. l., en nr. 8 met beschilderde puilijst. Nr. 54: XIX B-hoekhuis met afgeschuinde hoektrav. onder overstek, bij de Krombekestraat, z.g. "Station de tram" cf. verweerd opschrift in de l. zijgevel verwijzend naar de voormalige buurtspoorweg Diksmuide-Westvleteren-Poperinge. Ertgov., analoog hoekhuis z.g. "In de zwaan bij Leon Verstraete - Vandaele Koopman" cf. geschilderd opschrift op de puilijst (Westvleterendorp nr. 2). Nr. 36: midden de weide gelegen, XIX-hoeve met losse bestanddelen onder pannen zadeldaken, toegankelijk via gietijzeren hek geflankeerd door twee linden. Voorts, lijstgevels van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken (n // straat), uit XIX en XX. Nr. 38, gedateerd 1879 d.m.v. uitstekende gele baksteenkoppen in de r. zijgevel. Nr. 41: gevelparement van geglazuurde tegels (wit + groen) afgelijnd d.m.v. kordon met faïencetegels met Art Nouveau inslag. Nr. 43, 45: beraapte lijstgevels met muuropeningen in een geriemde omlijsting met sluitstenen.