Woestendorp

Beschrijving

Gedeelte van de verbindingsweg Ieper-Veurne. Dé dorpsstraat van Woesten met bochtig tracé; noordwaarts uitlopend in de Oostvleterenstraat, ten zuiden in de Elverdingestraat. Open aan oostzijde: de kerk met omringend kerkhof en voorliggend geasfalteerd plein (parking) met oorlogsmonument in de vorm van witstenen soldaat met vaandel en lauwer op de begroeide pseudo-rots met tudorboogpoortje, opgericht door het A.C.V. Woesten op 30 mei 1954, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van 1914-1918. Typerende lintbebouwing: voornamelijk twee bouwlagen tellende breedhuizen onder pannen zadeldak, uit het begin van de jaren 1920; "recentere" wederopbouw naar het noordelijk uiteinde van de dorpstraat toe, zie daterende gevelstenen 1934 bij nummer 85 en 1932 bij Vleterenstraat nummer 1. Meerdere vernieuwde gevelparementen. In de buurt van het dorpsplein, verschillende huizen met neogotische inslag, zie Brugse travee en getrapte (zij)gevels, onder meer nummer 8, 17, 19 en 34. Nummer 22, voormalige herberg van het type afspanning, zie aanpalende stallingen links. Getuigen van vooroorlogse burgelijke architectuur, nummer 45, 67, en 81. Nummer 42, schooltje met schoolhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) en haaks aanleunend klasgebouwtje van dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in traditionele "schoolarchitectuur" van de jaren 1920, zie lisenen en aflijnende tandlijst. Speelplaats met notelaars, aan straat afgezet door middel van bakstenen muur met toegangspoortje onder gebogen kroonlijst. Nummer 49, voormalig dieper in gelegen hoevetje (thans stal, nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw met achterliggend begrint erf, 19de-eeuwse stallingen en 20ste-eeuwse loods; recent boerenhuis aan de straat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine