Woestendorp

Beschrijving

Gedeelte van de verbindingsweg Ieper-Veurne. Dé dorpsstraat van Woesten met bochtig tracé; N.-waarts uitlopend in de Oostvleterenstraat, ten Z. in de Elverdingestraat. Open aan O.-zijde: de kerk met omringend kerkhof en voorliggend geasfalteerd plein (parking) met oorlogsmonument in de vorm van witstenen soldaat met vaandel en lauwer op de begroeide pseudo-rots met tudorboogpoortje, opgericht door het A.C.V. Woesten op 30 mei 1954, ter

herdenking van de oorlogsslachtoffers van 1914-1918. Typerende lintbebouwing: vnl. twee bouwl. tellende breedhuizen onder pannen zadeldak, uit het begin van de jaren 1920; "recentere" wederopbouw naar het N.-uiteinde van de dorpstraat toe, cf. daterende gevelstenen 1934 bij nr. 85 en 1932 bij Vleterenstraat nr. 1. Meerdere vernieuwde gevelparementen. In de buurt van het dorpsplein, verschillende huizen met neogotische inslag, cf. Brugse trav. en getrapte (zij)gevels, o.m. nr. 8, 17, 19 en 34. Nr. 22, voormalige herberg van het type afspanning cf. aanpalende stallingen l. Getuigen van vooroorlogse burgelijke arcitectuur, nr. 45, 67, en 81. Nr. 42, schooltje met schoolhuis van twee bouwl. onder zadeldak (n straat) en haaks aanleunend klasgebouwtje van dertien trav. en één bouwl. onder zadeldak, in traditionele "schoolarchitectuur" van de jaren 1920, cf. lisenen en aflijnende tandlijst. Speelplaats met notelaars, aan straat afgezet d.m.v. bakstenen muur met toegangspoortje onder gebogen kroonlijst. Nr. 49, voormalig dieper in gelegen hoevetje (thans stal, n // straat) uit XIX B met achterliggend begrint erf, XIX-stallingen en XX-loods; recent boerenhuis aan de straat.

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed