Geografisch thema

Woestendorp

ID
4074
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4074

Beschrijving

Gedeelte van de verbindingsweg Ieper-Veurne. Dé dorpsstraat van Woesten met bochtig tracé; noordwaarts uitlopend in de Oostvleterenstraat, ten zuiden in de Elverdingestraat. Open aan oostzijde: de kerk met omringend kerkhof en voorliggend geasfalteerd plein (parking) met oorlogsmonument in de vorm van witstenen soldaat met vaandel en lauwer op de begroeide pseudo-rots met tudorboogpoortje, opgericht door het A.C.V. Woesten op 30 mei 1954, ter herdenking van de oorlogsslachtoffers van 1914-1918. Typerende lintbebouwing: voornamelijk twee bouwlagen tellende breedhuizen onder pannen zadeldak, uit het begin van de jaren 1920; "recentere" wederopbouw naar het noordelijk uiteinde van de dorpstraat toe, zie daterende gevelstenen 1934 bij nummer 85 en 1932 bij Vleterenstraat nummer 1. Meerdere vernieuwde gevelparementen. In de buurt van het dorpsplein, verschillende huizen met neogotische inslag, zie Brugse travee en getrapte (zij)gevels, onder meer nummer 8, 17, 19 en 34. Nummer 22, voormalige herberg van het type afspanning, zie aanpalende stallingen links. Getuigen van vooroorlogse burgelijke architectuur, nummer 45, 67, en 81. Nummer 42, schooltje met schoolhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) en haaks aanleunend klasgebouwtje van dertien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in traditionele "schoolarchitectuur" van de jaren 1920, zie lisenen en aflijnende tandlijst. Speelplaats met notelaars, aan straat afgezet door middel van bakstenen muur met toegangspoortje onder gebogen kroonlijst. Nummer 49, voormalig dieper in gelegen hoevetje (thans stal, nok parallel aan de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw met achterliggend begrint erf, 19de-eeuwse stallingen en 20ste-eeuwse loods; recent boerenhuis aan de straat.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bakkerij

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Frans militair ereperk op kerkhof

 • Omvat
  Geallieerde militaire post

 • Omvat
  Gemeentehuis van Woesten

 • Omvat
  Herberg Het Kasteelhof

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Rectrudis met kerkhof

 • Omvat
  Pastorie Sint-Rectrudisparochie

 • Omvat
  Standbeeld militaire en burgerlijke doden

 • Is deel van
  Woesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woestendorp [online], https://id.erfgoed.net/themas/4074 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.