Geografisch thema

Beselarestraat

ID: 4089   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4089

Beschrijving

Vanaf de Sint-Dionysiuskerk in noordwestelijke richting naar Beselare. In de dorpskom, onder meer bejaardentehuis (nummer 1), burger-, winkelhuizen, school (nummer 33),... Aaneengesloten bebouwing van voornamelijk twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Doorsnee-wederopbouwarchitectuur uit de jaren 1920 in de lijn van de traditionele 19de-eeuwse dorpsbebouwing, onder meer ook na de Eerste Wereldoorlog herstelde eenheidsbebouwing van 1894 (zie nummer 58-62). Nummer 16: houten neoclassicistische muurkapel met zelfde motief als het deurspionnetje. Meer historiserende inslag bij nummer 12, zie risalietvormende trapgevel overkragend op bogenfries. Vage reminiscenties naar de art-decostijl in de uitwerking van de muuropeningen, onder meer winkelpui, van nummer 3. Voorts ook modernistische inslag merkbaar in het dakvensterpatroon (plat dak) van nummer 2 en de bovenverdieping van nummer 10.

Blikvangende nieuwe bouw, het bejaardentehuis Ter Beke (nummer 1) ingewijd in 1975; vervangt het in 1921 - 1923 wederopgebouwde rusthuis in modernistische bouwtrant naar ontwerp van architect H. Hoste (zie dorpsinleiding). Ervoor, het Gapersmonument naar ontwerp van beeldhouwer J. Clacys van 1976, met erin verwerkte spuwer afkomstig van de vooroorlogse kerktoren. Verderop, het beeldhouwwerk "Oprechtheid" van W. Lagae, geschonken door de familie Feys-Vuylsteke aan de gemeente.


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine
Datum  : 1991


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuizen

 • Omvat
  Gemeenteschool

 • Omvat
  Hoeve Ten Gavere

 • Omvat
  Hoeve Ter Meersch

 • Omvat
  Kruisbeeld

 • Omvat
  Modernistisch winkelpand

 • Is deel van
  Geluwe