Teksten van Koestraat

Buste Albert I (Wervik - WOI) ()

In een parkje net ten westen van de Sint-Medarduskerk staat een buste van koning Albert I. De buste werd in 1922 vervaardigd door Eugène De Bremaecker.

Albert was in 1909 koning geworden. Hij zou bijzonder populair worden, omdat hij bij zijn soldaten bleef en weigerde hen als 'kanonnenvlees' op te offeren. Ook in het buitenland verwierf de vorst een ongekende populariteit door de manier waarop hij, als hoofd van het 'Poor little Belgium', het Duits ultimatum had verworpen en het Duits leger had weten te stoppen aan de IJzer. Met de bezielende koningin Elisabeth als verpleegster aan zijn zijde kon het mythologiseren van deze 'Koning-Ridder' beginnen.

Het betreft een buste op een hoge sokkel met lange rechthoek als grondplan en opgebouwd uit witte steenblokken. Op de sokkel staat vooraan de letter 'A' en daarboven een kroon. In het kasseien paadje dat naar het monument loopt, is eveneens een letter 'A' uitgewerkt.

• DE VOS L. 2003: De Eerste Wereldoorlog, Leuven.

Bron: WOI Relict (949): Buste Albert I (Wervik - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Koestraat ()

Vanaf de Sint-Medardusstraat doodlopend op de hoeve zogenaamd "Ter Walle" (nr. 83), gelegen aan de meersen of "ballokken" in Leiebocht; alhier, aan gang zijnde infrastructuurwerken in verband met verbreden en rechttrekken Leie. Nagenoeg recht straattracé; deels bewaarde kasseibestrating.

Voornamelijk woonfunctie: burger-, arbeiderswoningen en enkele hoeven. Ook vestigingsplaats van kloosterschool Zusters van Liefde, nu Technisch Instituut Mater Amabilis (nummer 24-26), waarvan de 19de-eeuwse gebouwen in de jaren 1960 vervangen door nieuwe bouw; op de hoek bij Sint-Jorisstraat (nummer 1), bejaardentehuis. Sinds 1783, nabij de Leie gelegen "Brikkenmolen" (nummer 63), nu deel uitmakend van het Tabaksmuseum, naast het nieuwgebouwde Tabakscentrum (nummer 65).

Basisbebouwing: bakstenen breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte, uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 19-21: diephuizen. Nummer 8 -10: tweegezinswoning met jaarankers 1924 naar ontwerp van architect L. Hocepied (Moeskroen). Nummer 9, 20: houten winkelpuien.

Nieuwe bouw: enkele appartementsgebouwen van drie bouwlagen en voornamelijk villa's.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine