Kruisekestraat

Beschrijving

Uitvalsweg vanaf de Lege Kruise in noordelijke richting naar het gehucht Kruiseik. Benaming teruggaand op heerlijkheid afhankelijk van de kasselrij Ieper; 1414, oudste vermelding.

Aanvankelijk lintbebouwing uit de jaren 1920, 1930. Nummer 8,32 met art-deco-inslag, zie gezochte cementversieringen en uitwerking van muuropeningen onder meer met gekleurde beglazing in de bovenlichten. Nummer 50, 54-60, 85 zijn modernistisch getint; nummer 50, 58 in plint gesigneerd "E. Vanriet architecte".

Tegenover de Sint-Jozefskerk (1937-1938), voormalige maalderij (nummer 103). Verderop, losse bebouwing onder meer interessante dokterswoning naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge) van 1975.

Aan kruispunt met Klijtbosstraat, kleine berg waarop tot voor enkele jaren de * zogenaamd"Kruisekemolen" stond. Deze standaardmolen - jaartallen 1776, 1798 - werd in 1922 vanuit Lauwe overgebracht ter vervanging van een in de Eerste Wereldoorlog vernielde molen. In het kader van dringende beveiligingswerken werd hij in 1985 gedemonteerd; de stukken worden bewaard te Geluwe.

• DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, IX, Tielt-Weesp, 1984, p. 400-403.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Naast de Heilig Hartkerk langs de Kruisekestraat staat een gedenkteken ter herinnering aan de oorlogsdoden en oud-strijders van Kruiseke uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De gedenksteen, die oorspronkelijk uit rode baksteen was opgebouwd, werd plechtig onthuld op 14 november 1987. Het ontwerp was van Johnny Verhaeghe uit Wervik. Later werd de rode baksteen vervangen door grijze betonachtige platen en werd een nieuwe zwarte marmeren gedenkplaat voor de oud-strijders toegevoegd.

• BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • Informatie verkregen van de Dienst Toerisme & Musea Wervik.