Geografisch thema

Sint Denijsplaats

ID
4113
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4113

Beschrijving

Hét dorpscentrum tussen de Ieper-/Vrouwstraat met de Sint-Dionysiuskerk ten noorden. Volledig wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Voornamelijk commerciële functie.

Dorpsbeeld bepaald door kwaliteitsvollere wederopbouwarchitectuur met overwegend neoclassicistische inslag, ten westen en zuidwesten van de kerk; bestaat blijkbaar uit wederopgebouwde eigendommen van lokale brouwersfamilie zie vroegere brouwerswoning (nummer 12) met links aanpalende herberg zogenaamd "Den Anker" (nummer 13), en ertegenover gelegen voormalige brouwerij (nummer 11) met aansluitende huizenblok (nummer 6-10). Voorts ook lokalisatie van het gemeentehuis (nummer 16) in eclectische bouwtrant, nu op de linker hoek bij de Zuidstraat, echter voor de Eerste Wereldoorlog ten westen van de kerk ter hoogte van het huidige horecabedrijf zogenaamd "Oud Stadhuis" (nummer 7).

Basisbebouwing: breedhuizen van anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte.

Met uitzondering van hogervermelde bebouwing, is de overige te omschrijven als doorsnee-wederopbouwarchitectuur met eenvoudige lijstgevels in de lijn van de 19de-eeuwse traditie; onder meer aangepaste puien. Nummer 1, 5 met dakvensters onder afgewolfde zadeldaken als vage verwijzing naar het dakenspel van Normandische landhuizen; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op de hoek bij de Kerkstraat tegenover het westportaal van de Sint-Dionysiuskerk (nummer 5). Nummer 15, volgens opschrift zogenaamd "Tabaksfabriek Jos. Ghesquiere - Eeckhout": ten opzichte van de rooilijn inspringend diephuis met tuitgevel en winkelpui onder ijzeren I-balk, op de rechter hoek bij de Zuidstraat.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Brouwerij Belle vue

 • Omvat
  Brouwerswoning met tuin

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Gemeentehuis van Geluwe

 • Omvat
  Neoclassicistische eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Oorlogsgedenkteken

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Dionysius

 • Is deel van
  Geluwe


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint Denijsplaats [online], https://id.erfgoed.net/themas/4113 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.