Sint Denijsplaats

Beschrijving

Hét dorpscentrum tussen de Ieper-/Vrouwstraat met de Sint-Dionysiuskerk ten noorden. Volledig wederopgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Voornamelijk commerciële functie.

Dorpsbeeld bepaald door kwaliteitsvollere wederopbouwarchitectuur met overwegend neoclassicistische inslag, ten westen en zuidwesten van de kerk; bestaat blijkbaar uit wederopgebouwde eigendommen van lokale brouwersfamilie zie vroegere brouwerswoning (nummer 12) met links aanpalende herberg zogenaamd "Den Anker" (nummer 13), en ertegenover gelegen voormalige brouwerij (nummer 11) met aansluitende huizenblok (nummer 6-10). Voorts ook lokalisatie van het gemeentehuis (nummer 16) in eclectische bouwtrant, nu op de linker hoek bij de Zuidstraat, echter voor de Eerste Wereldoorlog ten westen van de kerk ter hoogte van het huidige horecabedrijf zogenaamd "Oud Stadhuis" (nummer 7).

Basisbebouwing: breedhuizen van anderhalve à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte.

Met uitzondering van hogervermelde bebouwing, is de overige te omschrijven als doorsnee-wederopbouwarchitectuur met eenvoudige lijstgevels in de lijn van de 19de-eeuwse traditie; onder meer aangepaste puien. Nummer 1, 5 met dakvensters onder afgewolfde zadeldaken als vage verwijzing naar het dakenspel van Normandische landhuizen; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op de hoek bij de Kerkstraat tegenover het westportaal van de Sint-Dionysiuskerk (nummer 5). Nummer 15, volgens opschrift zogenaamd "Tabaksfabriek Jos. Ghesquiere - Eeckhout": ten opzichte van de rooilijn inspringend diephuis met tuitgevel en winkelpui onder ijzeren I-balk, op de rechter hoek bij de Zuidstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine