Geluveldplaats

Beschrijving

Dorpscentrum gedomineerd door de St.-Margaretakerk met het dorpsplein ten Z., de pastorie (nr. 5) ten W. en de kloosterschool (nr. 7) ten N.

Gekasseid, rechth. dorpsplein ten Z. van de kerk; voorts bebouwd aan de W.- en O.-zijde. Gr.m. dezelfde pleinconfiguratie als voor W.O. I, doch nu met rechtere rooilijnen en meer uniforme bebouwing blijkbaar naar eenheidsconcept. Lage burgerhuizen en herberg (nr. 10) onder onderbroken zadeldaken (n // straat, mechanische pannen), echter ook aansluitend gemeentehuis (nr. 13) en gemeentelijke feestzaal als "nieuwe" elementen in de naoorlogse dorpsbebouwing. Doorsnee-wederopbouwarchitectuur met neogotische inslag cf. risalietvormende trapgevels met Brugse trav. (nr. 10, 13), ritmerende dakvensters met trap- of tuitgevel voorzien van muurvlechtingen, gekanteelde borstweringen en zijtrap- of zijtuitgevel van de hoekhuizen. Behalve bij nr. 12, 16 met aangepaste vensters en nr. 9, 11, 14 met vernieuwd gevelparement bleven verder de oorspronkelijke muuropeningen gr.m. bewaard.