Lange Dreve

Beschrijving

Noordelijke begrenzing van het Polygoonbos. Bosbenaming naar de veelhoekige vorm resulterend uit de verkaveling uit het eerste kwart van de 19de eeuw van de Zonnebeekse bossen. Voor de Eerste Wereldoorlog, hippodroom van de vermaarde Ieperse ruiterijschool middenin het bos. Ook schietstand in de noordoostelijke boshoek, met berm (90 meter lang, circa 7 meter hoog) zogenaamd "den Doel", zie het Franse "butte".

Ondermijnde en omwoelde Doel-heuvel na de Eerste Wereldoorlog hersteld en bekroond met 5th Australian Division Memorial, zie het opschrift van de granieten obelisk; aan de voet ervan, Buttes New Britisch Cemetery met zuilengalerij als Missing Memorial voor 383 vermiste Nieuwzeelandse officieren en manschappen.

Tegenover de dreef naar Buttes Cemetery, het kleine Polygoon Wood Cemetery met Cross of Sacrifice als visuele binding met eerst genoemde begraafplaats, en veelzijdige omheiningsmuur.

Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine