Menenstraat

Beschrijving

Ten Z. van de dorpsplaats. Gedeelte van de "steenweg" Ieper-Menen-Kortrijk aangelegd in 1756 onder Oostenrijks bewind; afzomende bomen nog sporadisch bewaard. Onderbroken lintbebouwing met arbeidersen burgerwoningen; in de nabijheid van de dorpskom ook handelshuizen en herbergen. Beboomd park ter hoogte van het nu verbouwde buitenverblijf Vandenpeereboom met neogotische kapel aan de straat (cf. nr. 91).

Eenvoudige doorsnee-wederopbouwarchitectuur van één à twee bouwl. onder pannen zadeldaken o.m. geknikte (n // straat), uit de jaren 1920. Meerdere eenheidsprojecten, o.m. met reminiscenties aan de regionale bouwtrant. Eclectische invloeden meestal beperkt tot het decoratief gebruik van lichtere of donkerder bakstenen.soms uitgewerkt tot friezen en lisenen.in de gevelvlakken cf. nr. 162, 164, 182, 184-186, 247-253, 272-274, 276, 284, 331-333; nr.225-233 o.m. voormalige herberg z.g. "Brouwershof. (nr. 225) geaccentueerd door afgeschuinde hogere hoektrav. onder schilddakje met gietijzeren vorstkam. Voorts, lichte inslag van de Art Decostijl bij nr. 174, 180 en van het modernisme bij de eenheidsbebouwing nr. 213-217.

Nr. 182: naar verluidt voormalige graanhandel en bakkerij, nu winkelhuis, waarvan de deels beglaasde deur met gezandstraalde voorstelling van pauw.

Voorts ook nieuwe bouw o.m. villa's.