Teksten van Menenstraat

Deimlingseck (Geluveld - WOI) ()

"Deimlingseck" was de Duitse naam voor het kruispunt waar nu de wegen Ieper-Menen (Menenstraat) en Wervik-Beselare (Wervikstraat) samenkomen op een rondpunt.

Dit kruispunt werd door de Duitsers "Deimlingseck" genoemd naar Generaal-korpsaanvoerder Berthold K. A. von Deimling (1853-1944) die er op 31 oktober 1914 gewond werd. Hij was de bevelvoerder van het XV Legercorps dat eind oktober 1914 werd ingezet om een doorbraak naar Ieper af te dwingen. Er bestond ook een "Deimlingslinde" langs de straat van het Polygonebos naar de Nonnebossen waar een Duitse waarnemingspost voor de artillerie was ingericht. De Wervikstraat werd herdoopt in de "von Deimlingstrasse", ter ere van de bevelhebber die te Wervik verbleef.

Op 30 oktober 1914 was het Duitse XV Legercorps onder leiding van von Deimling, met reeds fel uitgedunde gelederen, te Wervik opgesteld en kregen ze het aanvalsbevel. Hun sector was rechts begrensd door de weg Ieper-Menen en links door de weg Ten Brielen-Zandvoorde-Zillebeke. Ten noorden zou het XXVII Corps, ten zuiden het IV Beierse Corps aanvallen. Het was een bloedig gevecht. Zandvoorde werd veroverd, maar rechts bleef men steken.

Op 31 oktober begaf de generaal zich naar het hoofdkwartier voor een bespreking, nabij het kruispunt Kruiseke dat bestreken werd door geweer- en mitrailleurvuur van de Britten. Daar werd hij gewond door een stuk shrapnel in zijn achterste en per auto werd hij naar het hospitaal van Wervik overgebracht.

De aanvallen van het XV Corps bleven ondertussen steken bij Hill 60 en het Zwarte Leen. Van de op 30 oktober ingezette 394 officieren en 20.000 manschappen, bleven er na 2 weken strijd nog 171 officieren en 9.000 manschappen over (niet eens de helft). Op 15 november kwam de door Deimling gevraagde versterking aan, maar hun aanvallen brachten geen noemenswaardige terreinwinst. Wel verloren ze 3.000 manschappen en veel officieren op enkele dagen tijd. Op 25 november werden ze teruggetrokken.

Half februari 1916 stond Deimling nog met zijn Corps voor Verdun, in november volgde de Somme. Op 30 november 1916 werd het XV Corps afgeschaft. Einde mei 1917 werd Deimling Ere-commandant benoemd van het 132 I.R. dat zijn naam zou dragen èn werd hij ontslagen, omwille van de "deprimerende invloed" van de oorlog op zijn gezondheid. De oorlog had hem zwaar getekend. Hij ging in de politiek, bij de Duitse Democratische Partij die in 1933 ophield te bestaan. Hij sprak zich uit vóór de Joden en uitte zich meer en meer als pacifist. Hij was 91 toen hij in 1944 in Baden-Baden stierf.

• DELANNOO E. 1996: Generaal Von Deimling. Eerst "slachter", dan "pacifist", Gidsenkroniek Westland XXXIV.6, 123-129.
  • MAES J.H. 1979: Gedenkboek aan Beselare in de Eerste Wereldoorlog 1914-1918, Beselare.
  • VANCOILLIE J. 2002: Halfweg Menin Road en Ypernstrasse. Gheluvelt 1914-1918, Association for Battlefield Archaeology in Flanders III, Voormezele.

Bron: WOI Relict (591): Deimlingseck (Geluveld - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Menenstraat ()

Ten zuiden van de dorpsplaats. Gedeelte van de "steenweg" Ieper-Menen-Kortrijk aangelegd in 1756 onder Oostenrijks bewind; afzomende bomen nog sporadisch bewaard. Onderbroken lintbebouwing met arbeidersen burgerwoningen; in de nabijheid van de dorpskom ook handelshuizen en herbergen. Beboomd park ter hoogte van het nu verbouwde buitenverblijf Vandenpeereboom met neogotische kapel aan de straat (zie nummer 91).

Eenvoudige doorsnee-wederopbouwarchitectuur van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikte (nok parallel aan de straat), uit de jaren 1920. Meerdere eenheidsprojecten, onder meer met reminiscenties aan de regionale bouwtrant. Eclectische invloeden meestal beperkt tot het decoratief gebruik van lichtere of donkerder bakstenen - soms uitgewerkt tot friezen en lisenen - in de gevelvlakken zie nummer 162, 164, 182, 184-186, 247-253, 272-274, 276, 284, 331-333; nummer 225-233 onder meer voormalige herberg zogenaamd "Brouwershof" (nummer 225) geaccentueerd door afgeschuinde hogere hoektraee  onder schilddakje met gietijzeren vorstkam. Voorts, lichte inslag van de art-decostijl bij nummer 174, 180 en van het modernisme bij de eenheidsbebouwing nummer 213-217.

Nummer 182: naar verluidt voormalige graanhandel en bakkerij, nu winkelhuis, waarvan de deels beglaasde deur met gezandstraalde voorstelling van pauw.

Voorts ook nieuwe bouw onder meer villa's.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine