Geografisch thema

Roeselarestraat

ID: 4146   URI: https://id.erfgoed.net/themas/4146

Beschrijving

Hoofdstraat samen met de Ieper- en de Langemarkstraat Vanaf het kruispunt met vermelde straten tot aan het gehucht Broodseinde.

Lintbebouwing in de dorpskom; sociaal gevarieerde woonfunctie, ook enkele winkels, herbergen en hoevetje (nr. 56).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldak. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur o.m. enkele eenheidsbebouwingen, in de lijn van de traditionele XIX-dorpsbobouwing en slecht sporadisch meer geaccentueerd door het schuchter gebruik van eclectische stijlkenmerken (cf. nr. 21, 51). Uitzondering: de deels bewaarde modernistische eenheidsbebouwing nr. 9-19 n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) van 1922.

Enkele vernieuwde gevelparementen, ook nieuwe bouw o.m. appartementsgebouwtje (nr 37).

Aan het uiteinde van de dorpskom, r. van nr. 55: de gemeentelijke begraafplaats, voor W.O. I gelegen nabij de kerk. Kerkhofmuur van 1935-'36, opgetrokken uit donkerrode baksteen; ritmerende lisenen en ruitvormige baksteenversieringen met "kubistisch" uitzicht; gietijzeren toegangshek. Op het kerkhof, crypt van de plaatselijke oudstrijders 1830,W.O. I en II; erboven, heldenhuldezerkjes.

Nr. 64: rijkswachtkazerne, opgericht in 1908 en wederopgebouwd in 1922 met cementstenen vervaardigd uit gemalen Iepers puin; inmiddel aangepast.

Gehucht Broodseinde, in de volksmond z.g. Bresende, aan het kruispunt Roeselare-/ Beselare-/ Passendale-/ Moorsledestraat; "kale" wederopbouwarchitectuur met o.m. arbeiderswoningen en herbergen, ook nieuwe bouw. Voor W.O. I, vestigingsplaats van de Broodseinde-molen. Oorspronkelijke betekenis van de benaming zou "moeraseinde" zijn, cf. de ligging aan de rend van een laag gelegen gebied doorsneden door greppels en beekjes, en herschapen in een geduchte modderpoel tijdens de derde slag bij Ieper. Z.W.-hoek van het kruispunt: het Broodseinde-gedenkteken opgericht in 1977 ter herinnering aan de vermiste Franse gesneuvelden van de 18de infanteriedivisie die Broodseinde heroverden in oktober 1914.

G.A.Z., 862.1. BEELE W., Broodseinde, in de volksmond Bresende (Iepers kwartier, XVII, 3, p. 93-94.)


Bron     : Delepiere A.-M. & Huys M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed

Aanvullende informatie

Op het kruispunt "Broodseinde" bevindt zich het oorlogsgedenkteken "Het was (g)een gezicht" van de hand van de kunstenaar Johan Lievens. Het werd opgericht op 8 september 2000 in het kader van de dorpskernvernieuwing van Zonnebeke. Centraal staat een groot gestileerd doodshoofd op een sokkel. Daarrond zijn meerdere stenen, die als haaienvinnen boven de oppervlakte komen, cirkelvormig geschikt.

 • DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs : Marchand, Sofie
Datum: 04-08-2017

Relaties

 • Omvat
  't Klokhof
  Roeselarestraat 57 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Dorpswoning
  Roeselarestraat 53 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Eclectisch burgerhuis
  Roeselarestraat 21 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing
  Roeselarestraat 30-34 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing met heren- en burgerhuis
  Roeselarestraat 38-40 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Gedenkmuur 77ste, 114de en 135ste Franse infanterieregiment
  Roeselarestraat zonder nummer (Zonnebeke)

 • Omvat
  Gedenksteen militaire en burgerlijke doden
  Roeselarestraat zonder nummer (Zonnebeke)

 • Omvat
  Gemeentelijke begraafplaats
  Roeselarestraat zonder nummer (Zonnebeke)

 • Omvat
  Hoeve
  Roeselarestraat 56 (Zonnebeke)

 • Omvat
  Stadswoningen in modernistische eenheidsbebouwing
  Roeselarestraat 11-19 (Zonnebeke)

 • Is deel van
  Zonnebeke
  Zonnebeke (Zonnebeke)