Roeselarestraat

Beschrijving

Hoofdstraat samen met de Ieper- en de Langemarkstraat Vanaf het kruispunt met vermelde straten tot aan het gehucht Broodseinde.

Lintbebouwing in de dorpskom; sociaal gevarieerde woonfunctie, ook enkele winkels, herbergen en hoevetje (nr. 56).

Basisbebouwing: breedhuizen van één à twee bouwl. onder pannen zadeldak. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur o.m. enkele eenheidsbebouwingen, in de lijn van de traditionele XIX-dorpsbobouwing en slecht sporadisch meer geaccentueerd door het schuchter gebruik van eclectische stijlkenmerken (cf. nr. 21, 51). Uitzondering: de deels bewaarde modernistische eenheidsbebouwing nr. 9-19 n.o.v. architect H. Hoste (Brugge) van 1922.

Enkele vernieuwde gevelparementen, ook nieuwe bouw o.m. appartementsgebouwtje (nr 37).

Aan het uiteinde van de dorpskom, r. van nr. 55: de gemeentelijke begraafplaats, voor W.O. I gelegen nabij de kerk. Kerkhofmuur van 1935-'36, opgetrokken uit donkerrode baksteen; ritmerende lisenen en ruitvormige baksteenversieringen met "kubistisch" uitzicht; gietijzeren toegangshek. Op het kerkhof, crypt van de plaatselijke oudstrijders 1830,W.O. I en II; erboven, heldenhuldezerkjes.

Nr. 64: rijkswachtkazerne, opgericht in 1908 en wederopgebouwd in 1922 met cementstenen vervaardigd uit gemalen Iepers puin; inmiddel aangepast.

Gehucht Broodseinde, in de volksmond z.g. Bresende, aan het kruispunt Roeselare-/ Beselare-/ Passendale-/ Moorsledestraat; "kale" wederopbouwarchitectuur met o.m. arbeiderswoningen en herbergen, ook nieuwe bouw. Voor W.O. I, vestigingsplaats van de Broodseinde-molen. Oorspronkelijke betekenis van de benaming zou "moeraseinde" zijn, cf. de ligging aan de rend van een laag gelegen gebied doorsneden door greppels en beekjes, en herschapen in een geduchte modderpoel tijdens de derde slag bij Ieper. Z.W.-hoek van het kruispunt: het Broodseinde-gedenkteken opgericht in 1977 ter herinnering aan de vermiste Franse gesneuvelden van de 18de infanteriedivisie die Broodseinde heroverden in oktober 1914.

G.A.Z., 862.1. BEELE W., Broodseinde, in de volksmond Bresende (Iepers kwartier, XVII, 3, p. 93-94.)