Statiestraat

Beschrijving

Zuidelijke uitvalsweg die Passendale met Moorslede verbindt. Benaming ontleend aan voormalig station gelegen aan straat- en dorpsuiteinde, aan de spoorlijn Ieper-Roeselare, lijn 64, ingereden in 1868, vanaf 1952 enkel voor goederenverkeer en in 1970 volledig afgeschaft.

Lintbebouwing afgewisseld met losse bebouwing. Eenvoudige wederopbouwarchitectuur. Eénheidsbebouwing nummer 10- 12. Eclectisch getinte burgerhuizen onder meer getypeerd door trapgevels en verdiepte vensters nummer 3, door boogvelden met visgraatverband onder druiplijst nummer 116, door wisselend gebruik van baksteen en witbeschilderd beton nummer 8. Nummer 105, voormalige brouwerswoning, zie achterliggende koer, met Normandische inslag zie houten dakspanten. Modernistische inslag bij voormalige winkel nummer 18, voormalige dokterswoning nummer 22, ijzerwinkel nummer 17. Art-deco-invloed merkbaar bij alleenstaande villa nummer 108 uit de jaren 1950, zie florale motieven in bovenvenster.

• CLAUS R., De spoorlijn Roeselare-Ieper, Zonneheem, 1980, p. 9, nr. 1.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine