4e Regiment Karabiniersstraat

Beschrijving

Benaming ter nagedachtenis aan regiment, dat in 1918 deelnam aan de bevrijding van Passendale. Noordwestelijke uitvalsweg, tot het kruispunt bij de Grenadiers- en Osselstraat, afgezet met beukenboompjes. Lintbebouwing overgaand in losstaande panden. Sobere wederopbouwarchitectuur voornamelijk bestaande uit heren- en burgerhuizen van twee bouwlagen onder zadeldaken. Enkele winkels onder meer nummer 38 zogenaamd "Karabiniers" gekenmerkt door afwisselend baksteengebruik. Herbergen onder meer nummer 2 met tudorbogige muuropeningen.

Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan de zijgevel van het gemeentehuis is een rechthoekige gedenkplaat bevestigd voor de 4de karabiniers, die een belangrijke rol speelden tijdens het eindoffensief, meer bepaald bij de verovering van Passendale eind september 1918.

Auteurs : Marchand, Sofie