Dries

Beschrijving

Driehoekig plein, zie oud patroon, ten zuidwesten van de kerk. Centraal grasperk afgezet met kastanjelaars. Zevenzijdige kiosk middenin: betonnen constructie onder tentdak (kunstleien). Enkele dorpswinkels en -herbergen (onder meer nummer 4, 7, 9, 19, 30). Aaneengesloten bebouwing, alleenstaande huizen aan zuidzijde (nummer 16, 17). Doorsnee-wederopbouwarchitectuur van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken onder meer geknikt (nummer 20) of met wolfseind (nummer 4, 7, 16, 17, 23). Gele en rode baksteenbouw. Voornamelijk uit het begin van de jaren 1920: onder meer nummer 4 en nummer 16 respectievelijk gedateerd 1914-1922 en 1914-1918 door middel van gevelstenen, nummer 17 met jaarsteen 1933. Verscheidene huizen naar ontwerp van architect J. Dumont (De Panne) (nummer 16, 23, 27, 30). Eclectische bouwtrant onder meer gekenmerkt door trap- en topgevels (nummer 4, 7, 15, 16, 17, 23, 29), driezijdige erkers (nummer 4, 15, 17), hoekpilasters (nummer 18, 19), rondbogig Marianisje (nummer 10). Vernieuwde gevelparementen (nummer 5, 8, 9, 21, 22).

• Algemeen Rijksarchief, Dienst bij Verwoeste Gewesten, 3820, 3753, 13125, 6156, 3755, 3756, 3868.