Dries

Beschrijving

Driehoekig plein, cf. oud patroon, ten Z.W. van de kerk. Centraal grasperk afgezet met kastanjelaars. Zevenzijdige kiosk middenin: betonnen constructie onder tentdak (kunstleien). Enkele dorpswinkels en -herbergen (o.m. nr. 4, 7, 9, 19, 30). Aaneengesloten bebouwing, alleenstaande huizen aan Z.- zijde (nr. 16, 17). Doorsnee-wederopbouwarchitectuur van twee bouwl. Onder pannen zadeldaken o.m. geknikt (nr. 20) of met wolfseind (nr. 4, 7, 16, 17, 23). Gele en rode baksteenbouw. Vnl. uit het begin van de jaren 1920: o.m. nr. 4 en nr. 16 resp. gedateerd 1914-1922 en 1914-1918 d.m.v.gevelstenen, nr. 17 met jaarsteen 1933. Verscheidene huizen n.o.v. architect J. Dumont (De Panne) (nr. 16, 23, 27, 30). Eclectische bouwtrant o.m. gekenmerkt door trap- en topgevels (nr. 4, 7, 15, 16, 17, 23, 29), driezijdige erkers (nr. 4, 15, 17), hoekpilasters (nr. 18, 19), rondbogig Marianisje (nr. 10). Vernieuwde gevelparementen (nr. 5, 8, 9, 21, 22).

Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed