Dorp

Beschrijving

Gedeelte van de N 19, in het centrum van de gemeente, tussen de Aarschotsesteenweg en de Westerlosesteenweg. Ter hoogte van de kerk uitgegroeid tot een langgerekt plein met oude pomp, ereperk en monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, ingehuldigd in 1948.

De noordwestelijke pleinwand wordt gedomineerd door de kerk met bewaarde kerkhofmuur. De zuidoostelijke pleinwand wordt gemarkeerd door een heterogene, overwegend 20ste-eeuwse bebouwing, hoewel soms met oudere kern, onder meer nummer 40 (zie muurankers en volume); nummers 35-37 met modernistische puien.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.