Stationsstraat

Zogenaamd naar de aanwezigheid van het thans gesloopte station aan de spoorweg Aarschot-Herentals.

Oost-westverbinding tussen de kerk en de Houtvensesteenweg, halverwege doorsneden door de oude spoorlijn Aarschot-Herentals, thans omgevormd tot fietsroute "Kempen-Hageland", zie gemeente-inleiding.

In het centrum lintbebouwing uit de 19de en 20ste eeuw, thans op diverse plaatsen onderbroken door de afbraak van oudere panden. Heterogeen uitzicht met enkele sobere dorps- en arbeiderswoningen uit de jaren 1920-1930 zoals de nummers 16-20, een art-decogetinte eenheidsbebouwing, op het kadaster geregistreerd in 1933; verder onder meer tussen de nummers 42-44 rest van een langgestrekte hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw, nummer 46 als vrij intacte dorpswoning met decoratieve verwerking van gesinterde baksteen.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Herselt/Ramsel, 1933/7.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, plannen P 6, Ramsel.