Geografisch thema

Booischotseweg

ID
4174
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4174

Beschrijving

Belangrijke verbindingsbaan tussen Hulshout en Booischot, in 1839-1842 aangelegd op aandringen van en met steun van de toenmalige burgemeester van Booischot Dellafaille de Leverghem, die belangrijke bezittingen bezat aan de Hulshoutse kant van de Nete, onder meer "'t Bergske" en de "Herenbossen". In 1874 werd de baan gekasseid en het tracé licht gewijzigd door het rechttrekken van een bocht nabij "Het Toreken", waardoor deze mijlpaal verder van de baan kwam te liggen. Verbreed in 1889 en vervangen door de huidige betonbaan in 1952.

Het begin van de straat vormt de oostzijde van het Prof. Dr. Vital Celenplein. Het nu opgeknapte nummer 1, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, was eertijds de woning van de smid; heden ingericht als Openbare Bibliotheek .

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, ML, Beschermings- en restauratiedossier A/1310, met historische nota door J. Verhaegen.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2000


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Bergske

  • Omvat
    Mijlpaal Het Torreke

  • Is deel van
    Hulshout


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Booischotseweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/4174 (Geraadpleegd op 25-02-2021)