Booischotseweg

Beschrijving

Belangrijke verbindingsbaan tussen Hulshout en Booischot, in 1839-1842 aangelegd op aandringen van en met steun van de toenmalige burgemeester van Booischot Dellafaille de Leverghem, die belangrijke bezittingen bezat aan de Hulshoutse kant van de Nete, onder meer "'t Bergske" en de "Herenbossen". In 1874 werd de baan gekasseid en het tracé licht gewijzigd door het rechttrekken van een bocht nabij "Het Toreken", waardoor deze mijlpaal verder van de baan kwam te liggen. Verbreed in 1889 en vervangen door de huidige betonbaan in 1952.

Het begin van de straat vormt de oostzijde van het Prof. Dr. Vital Celenplein. Het nu opgeknapte nummer 1, opklimmend tot het vierde kwart van de 19de eeuw, was eertijds de woning van de smid; heden ingericht als Openbare Bibliotheek .

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, ML, Beschermings- en restauratiedossier A/1310, met historische nota door J. Verhaegen.