Stationsstraat

Beschrijving

Zogenaamd naar de voormalige aanwezigheid van het station, ongeveer halverwege de straat, ter hoogte van de voormalige spoorlijn Aarschot-Herentals, aangelegd in 1860-1861, heden omgevormd tot fietsroute "Kempen-Hagelandroute".

Lange straat vanuit het centrum in westelijke richting tot de grens met Hulshout. Gemarkeerd door heterogene bebouwing, waaronder enkele art-decogetinte panden zoals de nummers 20, 22 en 53, het modernistische nummer 59, ingetekend op het kadaster in 1936 op een voorheen onbebouwd perceel; het gemeentehuis (nummer 39) daarentegen leunt aan bij de neotraditionele strekking en werd op het kadaster ingetekend in 1911.

Ten westen van de spoorlijn: inplanting van de conservenfabriek "La Corbeille" (nummer 92), gesticht in 1925 (ingetekend op het kadaster in 1926) en heringericht in 1931 met ten dele bewaard gebouwenbestand uit deze periode en eigen watertoren.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Hulshout/Westmeerbeek, schetsen 1936/12 (nummer 59), 1911/9 (nummer 39), 1926/6 (nummer 92).