Boerenkrijglaan

Beschrijving

Voormalige Tongerlodreef in 1710 als eerste van de talrijke dreven aangelegd door maarschalk de Merode; nu lange, deels beboomde straat tussen het centrum van Westerlo en de abdij van Tongerlo, met ter hoogte van het Hof van Overwijs een markante bocht, naar verluidt een gevolg van een conflict tussen de veldmaarschalk de Merode en de abdij.

Op de hoek met de E.J. Van Gansenstraat: monument van 1898 ter herinnering aan de Boerenkrijg. Arduinen obelisk op hoge vierkante sokkel met inscripties en wapenschild, oorspronkelijk ingehuldigd op het dorpsplein, doch verplaatst in 1913.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita