Geografisch thema

Wittegracht

ID
4209
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4209

Beschrijving

In landbouwgebied gelegen, deels overwoekerde landweg ten noorden van de August Cannaertsstraat met inplanting van twee tot de 18de eeuw opklimmende boerderijen en een voormalig jachtpaviljoen zogenaamd Spookkasteel, naar verluidt met kern uit het derde kwart van de 16de eeuw, op de Ferrariskaart vermeld als "Château de Witte Graght".

Volgens J. Sterckx werden in 1620 door de erfgenamen de Taxis "de hoeve en de goederen van de Wittegracht, te Westerloo, onder den heertganck van Soerle. wezende een volle leen gehouden van den heer de Merode...." overgedragen; in 1711 zou de hoeve ook "Postmeestershoef" genoemd worden. Heden aangepast kasteeltje ten zuiden (nummer 4) met ten noorden deels aangepaste meerledige hoeve (nummer 7) en ten oosten vervallen woonstalhuis van een nagenoeg identieke hoeve (nummer 11).

  • Westerloo, Brochure Jos Sterckx, Westerlo, circa 1908, p. 85, gegevens verstrekt door de gemeentelijke Cultuurdienst.

Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2000: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Westerlo, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boswachterswoning en jachtpaviljoen De Witte Graght

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Heultje


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wittegracht [online], https://id.erfgoed.net/themas/4209 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.