Artoisstraat

Beschrijving

Van Noordzand- naar Wulfhagestraat; loopt deels langs de Speelmansrei alwaar de zuidzijde afgezoomd is met een kaaimuur. Eerste vermelding na 1580; het deel langs stadsgracht heet tot dan "Poortgracht" en vanaf gracht tot Wulfhagestraat "Stoofstraat". Huidige naam verwijst naar de vroegere locatie van de bezittingen van de graaf van Artois.

Voorheen voornamelijk ambachtelijke en commerciële functie zie locatie van ververij "Madsen" (nummer 6-8), de laad- en lostoegang van brouwerij "De Sleutel" aan de Wulfhagestraat nummer 39-41 en de voormalige herberg zogenaamd "Den Duc van Bourgondië" op huidig nummer 1. Heden gedomineerd door woongelegenheid met afzonderlijke garages; ook klassenvleugel van het Sint-Jozefsinstituut van 1986 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge).

Smalle, gekasseide straat met geknikt tracé; ter hoogte van de eerste knik, arduinen schamppaaltje; de tweede afgelijnd door de bakstenen speelplaatsmuur van het vermelde college gelegen aan de Noordzandstraat nummer 76.

Basisbebouwing mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw zie onder meer nummers 7-13 als samenstel met oorspronkelijk lage arbeiderswoningen van twee traveeën, in 1904 verhoogd met één bouwlaag; deuren met afgeschuinde dagkanten.

Voornamelijk breedhuizen van twee à zes traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of schilddak. Verankerde bakstenen lijstgevels; nummer 10 volgens oude foto oorspronkelijk met tuitgevel. Bebouwing van circa 1900 bestaat uit twee grote panden zie nummer 4 met neoclassicistische lijstgevel voorzien van driehoekig fronton, en nummer 6-8, een voormalig fabrieksgebouw van 1903, in 1993 naar ontwerp van architect J. Coene (Varsenare) omgebouwd tot appartementen en bureel.

Voorts ook nieuwbouw uit de jaren 1960 zie nummers 1, 3.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1232/1986, nr. 2008/1993.