Cordoeaniersstraat

Beschrijving

Van Philipstockstraat naar Sint-Jansplein. De straatnaam verwijst vermoedelijk naar de hier gevestigde leerbewerkers uit Cordoba; eerste vermelding circa 1305.

Via het Ieperstraatje, rechtstreekse verbinding met het voormalige commerciële centrum rond het Kraanplein en de -rei. Huidige panden nummers 1-13 palen tot de overwelving van 1790 aan de Kraanrei, zie kelders en achterhuizen. Korte, gekasseide straat, halverwege met geknikt tracé.

Oudste bebouwing opklimmend tot 16de eeuw. Voornamelijk diephuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. Weinig oorspronkelijke opstanden onder meer ten gevolge van 19de-eewse aanpassingen en historiserende restauraties. Verankerde bakstenen trapgevels. Nummers 9, 11, 23: 16de of 17de-eeuwse kern en neogotisch of neobarok uitzicht na historiserende "Kunstige Herstelling" of restauratie; nummer 9 neo-Brugse gevel na "Kunstige Herstelling" in 1904 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels (Brugge); nummer 11 in neobarokke stijl na "Kunstige Herstelling" in 1908-1909 naar ontwerp van architect Louis Ernest Charels; nummer 23 consoliderend gerestaureerd in 1993-1996 naar ontwerp van architect M. Hanssens (Brugge). Nummers 1, 3, 7, 15, 19: 17de of 18de-eeuwse kern doch met in loop van 19de eeuw aangepaste muuropeningen onder meer in 1897 voor nummer 7; nummer 15 waarschijnlijk van 1689 ter vervanging van een houten gevel en met verfraaiende restauratie van de begane grond in 1933; nummer 19 grotendeels vernieuwd in 1926 naar ontwerp van architect B. Tavernier (Brugge) en later aangepaste begane grond; nummer 21 met toevoegingen, onder meer van lekdrempels (1862) en kantelen (1892), "Kunstige Herstelling" in 1979-1981 naar ontwerp van architect E. Vyncke (Brugge).

Nummers 14, 20: eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels; nummer 14 met uitzicht van 1857 als verbouwing van lijstgevel onder mansardedak met dakkapel.

Voorts breedhuizen van twee à acht traveeën en twee à drie bouwlagen. Nummer 13: bakstenen lijstgevel van 1820 met rechts aanbouw onder trapgevel en gevelsteen met opschrift "Dits in Coudebrouc. M.Vc.XVIII", verwijzend naar het oorspronkelijke pand.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1503/1993.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 88/1857, nummer 109/1862, nummer 37/1892, nummer 33/1904, nummer 353/1908, nummer 378/1926, nummer 432/1933, nummers 1405 en 1579/1979.
  • GEVAERT, E. 1906-1907: Renaissance, Bulletin des Métiers d'Art, 6.6-7, 202.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje