Giststraat

Beschrijving

Van Zilver- naar Noordzandstraat. Oorspronkelijk zogenaamd "Vleeschauwerstraatje"; huidige benaming vanaf circa 1700. Betekenis van beide benamingen onbekend. Gekasseid zijstraatje met vrij recht tracé. Bij begin en einde verankerde zijgevels, onder meer van Noordzandstraat nummer 51 met jaarankers 1620. Noordelijke straatzijde wordt op nieuwe rooilijn gedomineerd door klassenvleugel van drie bouwlagen horend bij het Sint-Jozefsintituut van 1958 naar ontwerp van architecten P. Felix (Oostende) en J. Vromman (Wingene).

Oudste bebouwing loopt op tot de 16de eeuw. Voornamelijk diephuizen van twee traveeën en twee bouwlagen zonder nummer en nummer 3: verankerde bakstenen tuitgevels; zonder nummer uit de 16de eeuw doch met latere aanpassingen met name herleiden van segmentbogige tot rechthoekige deur (1858), toevoegen lekdrempels (1886), consoliderende restauratie van 1973 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge); nummer 3 resterende halve puntgevel van een breedhuis; vlechtingen en getoogd luik in de top; bovenvenster met één afgeschuinde dagkant en vooruitspringend winkelraam, beide met kleine roedeverdeling.

Nummer 5 bakstenen afsluitingsmuur van 1856 behorend tot huis "Den grooten Anckere", Noordzandstraat nummer 53; recent toegevoegde brede garagepoort onder betonnen strek in plaats van de blinde panelen en de tweede steekboogdeur geflankeerd door een pilaster onder het doorgetrokken, gekorniste hoofdgestel.

Voorts ook nieuwbouw. Nummer 1 bakstenen lijstgevel van zes traveeën naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge) vervangt sinds 1973 eclectisch samenstel van zes 19de-eeuwse panden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 200/1856, nummer 74/1858, nummer 37/1886, nummer 121/1958, nummer 873/1973.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 101.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje