Van Sint-Salvatorskerkhof tot tweede deel van de Mariastraat en parallel met de eerste helft van laatst genoemde. Oorspronkelijk zogenaamd "Grote Heilige Geeststraat" als tegenhanger van de Kleine; benaming verwijst naar het Heilige Geesthospitaal van de Franciscaanse Derde Ordezusters dat van de 14de eeuw tot het vierde kwart van de 18de eeuw in de zijstraat van de Heilige-Geeststraat met name in de Goezeputstraat lag. Geasfalteerde straat met nagenoeg recht tracé. Vestigingsplaats van het voormalig "Hof van Pittem", heden Bisschoppelijk Paleis, met renaissance-uitzicht doch met kern die vermoedelijk teruggaat op de 15de eeuw. Ook woon-, bedrijfs- en horecafunctie.
Bebouwing opklimmend tot de 15de eeuw. Diephuizen met typische 17de-eeuwse trapgevels; rechts van nummer 2 en nummers 6, 11 met 19de-eeuwse muuropeningen met behouden dagkanten; nummer 11 "Kunstige Herstelling" van 1988 naar ontwerp van architect C. Lobelle (Brugge). Nummers 5, 7, 9: lijstgevels van 1879 ter vervanging van tuinmuur van een pand aan de Mariastraat; nummers 5, 7 met typerende voetenschrapers en smeedijzeren trapleuning. 19de-eeuws bedrijfspand, zie laadluik in linker travee, behoort tot de bakkerij in de Mariastraat nummer 13.
Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 29/1879.
DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 117-119.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heilige-Geeststraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4248 (geraadpleegd op ).