Geografisch thema

Hoornstraat

ID
4253
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4253

Beschrijving

Van Sint-Maartensplein naar Verversdijk. Naam verwijzend naar het huis zogenaamd "De Hoorn" op de noordoosthoek van de Verversdijk. Huidige straat in plaats van toenmalige Kandelaarsstraat en het "Woudstraetken" ontstaan bij het bouwen van het jezuïetencollege en de Sint-Walburgakerk in 1619. Gekasseide straat met recht tracé.

Heden dominerende woonfunctie met heterogene bebouwing. Het begin van de straat wordt bepaald door tuinmuur, leibomen en de noordgevel van Sint-Walburgakerk en anderzijds door de tuinmuur van "Hotel Ruzette" zie Sint-Maartensplein nummer 3. Overwegend breedhuizen van twee à vier traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Oudste bebouwing uit de 17de eeuw, doch in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, verbouwen tot lijstgevel en optrekken met halve bouwlaag zie nummers 9 en 7; laatst genoemde een achterhuis horende bij Spinolarei nummer 17 met bepleisterde lijstgevel en bovenvensters in geprofileerde omlijsting met dubbele oren. Voorts ook eclectische gevels onder meer nummer 13 van 1912 met 16de-eeuws uitzicht. Enkele poorten horend bij Verversdijk nummers 19-20 en bij Spinolarei nummer 17.

 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 138-139.
 • RYCKAERT M., Historische stedenatlas van België. Brugge, Tielt 1991, p. 193.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Stadswoningen in eclectische stijl

 • Is deel van
  Brugge - oudste kern


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoornstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4253 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.