Kleine Heilige-Geeststraat

Beschrijving

Van Sint-Salvatorskerkhof naar Goezeputstraat. Tegenhanger van de voormalige grosso modo gelijklopende "Lange" Heilige-Geeststraat, dit is de huidige Heilige-Geeststraat. Bij Marcus Gerards (1562) vermeld als "Corte Heilige Geeststraat". Vermoedelijk verbindingsfunctie tussen de kathedraal en het voormalige "Heilige Geesthospitaal", van het vierde kwart van de 14de eeuw tot het vierde kwart van de 18de eeuw gelegen ter hoogte van de Goezeputstraat nummers 13-19. Woonfunctie met burgers- en arbeidershuizen. Korte, gekasseide straat met de toren van de Sint-Salvatorskathedraal als eindperspectief.

Enerzijds diephuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met kernen oplopend tot de 16de en 17de eeuw. Verankerde bakstenen punt- of topgevels al dan niet beschilderd, veelal met in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen doch met bewaarde ontlastingsbogen. Nummers 12, 16 met behouden topvenster, bij nummer 16 afgewerkt met eenvoudig maaswerk. Nummer 8 met links lagere afhankelijkheid waarvan zadeldak doorbroken door hoge schoorsteen. Nummer 15 grosso modo vrijstaand hoekpand met afgeschuinde benedenhoek en aansluitende tuinmuur; mank zadeldak ten gevolge van het uitbouwen van de linker zijgevel zie vlechtingen.

Nummers 10, 14 met vernieuwde gevelparementen. Nummer 6, diephuis uit de 16de eeuw (?) met bepleisterde schermgevel van twee en een halve bouwlaag uit de eerste helft van de 19de eeuw; benedenvensters met rolluikkasten.

Anderzijds breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), veelal opgevat als samenstellen. Nummers 11-13, als 19de-eeuwse eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema. Nummers 3-9: verankerde bakstenen al dan niet bepleisterde lijstgevel respectievelijk van 1846 (nummers 3-5) en van 1848 (nummers 7-9) in plaats van een muur, met typerende nisjes van gesinterde baksteen op bovenpenant waarin Heilig Hartbeeld met opschrift "H. Hart van Jezus V.B.O." en doorgetrokken, houten kroonlijst op klossen. Nummers 2-4: van 1847 met gebruik van lichtere baksteen voor strekken en bepleisterde kroonlijst, aangepaste muuropeningen op de begane grond.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 51/1846, nummer 119/1847, nummer 52/1848.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 165.