Geografisch thema

Koningstraat

ID
4264
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4264

Beschrijving

Van Sint-Maartensplein naar Spinolarei. Naamgeving naar het huis zogenaamd "De Koning" gelegen bij de Koningsbrug. De oorspronkelijke "Kromme Wal" wijst op het straattracé met duidelijke bocht en verbreding ter hoogte van de nummers 9-15. Reeds gekasseid in 1396. Straat eindigend bij zogenaamd "Koningsbrug", een stenen boogbrug gebouwd in 1332. Op kaart Marcus Gerards (1562) afgebeeld met één boog en met stenen borstweringen; in 1753 vervangen door draaibrug omwille van de scheepvaart; huidige brug in 1912 gebouwd op basis van teruggevonden funderingen. Doodlopend straatje rechts van nummer 2.

Heterogene bebouwing van zowel trap- als lijstgevels en uitzonderlijk één klokgevel. Bij het begin van de straat, aan oostzijde, tuinmuur van het zogenaamd "Hotel Ruzette" (Sint-Maartensplein nummer 3).

Enerzijds diephuizen van drie à vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak al dan niet afgewolfd, uit de 16de tot 18de eeuw met al dan niet beschilderde parement van baksteen; weinig oorspronkelijke gevelopstanden onder meer tengevolge van aanpassingen in de loop van de 19de eeuw. Anderzijds breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag à drie bouwlagen onder zadel- of schilddak, voornamelijk uit de 18de eeuw en later met bepleisterde en beschilderd parementen bijvoorbeeld nummer 1 met oude kern zie ankers, nummers 3-5 met doorlopende arduinen lekdrempels en nummer 13 van 1850 met mezzanino in plaats van klokgevel. Verder ook achterhuizen van panden gelegen aan de Engelsestraat bijvoorbeeld nummers 9 en 15, laatst genoemde en nummer 17 zogenaamd "Inde Smalle Weelde" zie faiencetegel, jaartal 1690, en beide met dakterras.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 42/1850, nummer 98/1881.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 167-168.
  • GEVAERT H., Bruggen in de Brugse binnenstad, Brugge, Gidsenbond, 1998, p. 15-16.
  • SALMON C.L., Nouvelle d'Histoire locale. Bruges. Pont du Roi, in Annales Société d'Emulation, LXII, 1912, p. 379-380.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Huis De Bodemloze mande

  • Omvat
    Laatgotisch burgerhuis

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Is deel van
    Brugge - oudste kern

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koningstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/4264 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.