Kortewinkel

Beschrijving

Van Vlaming- naar Spanjaardstraat. Naamgeving naar kronkelend straattracé van de oorspronkelijke straat zogenaamd "Winkel", lopend van Jan van Eyckplein naar Vlamingstraat en gesplitst sinds 1305 in een "Lange Winkel" en een "Korte Winkel".

Straat gelegen in het middeleeuwse Spaanse handelskwartier. Straatbeeld van eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw bepaald door huizen en magazijnen van Castiliaanse wolhandelaars. Marcus Gerards (1562) tekent diephuizen van grote omvang soms met schermgevel en aan noordzijde met achterhuizen aan de Augustijnenrei. In 1869 vestigen de jezuïeten zich aan de zuidzijde, tot op heden een groot bouwblok tussen Korte Winkel, Kip- en Vlamingstraat ingenomen door de kloostergebouwen en de Heilig Hartkerk. Thans overwegend woonfunctie.

Bebouwing opklimmend tot de 14d eeuw. Zowel breed- als diephuizen met respectievelijk van twee à negen traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadel- of schilddak. Eén uitzonderlijke houten gevel horend bij de Vlamingstraat nummer 90. Voorts heterogeen straatbeeld van zowel trap- als lijstgevels. Eenvoudige bepleisterde en witbeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels, dit is 1844 (nummer 6), 1838 (nummer 8) vervangen puntgevels en bewaren een oude kern. Voorts ook nummer 1 met vernieuwd bakstenen parement.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 19/1838, nummer 123/1844.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia