Leuvensesteenweg (Muizen)

Beschrijving

Aangelegd in 1736; in 1858 enige gekasseide weg van Muizen. Zeer heterogene lintbebouwing vanaf circa 1900, waaronder groepen arbeiderswoningen, te verklaren door de inplanting van het "Arsenaal" (zie Mechelen, Leuvensesteenweg nummer 30), het rangeerstation (nummer 443) en de Rateaufabrieken (nummer 474). Typisch voor de streek zijn de lijstgevels gecementeerd en gesigneerd door Klerkx, onder meer nummers 326-330 (1911), 376 (1907), 378 (1908), 491 (1912), 536 (1905). Ter hoogte van de Baarbeek: spoorwegbrug van de lijn Weerde-Hofstade-Muizen, aangelegd circa 1926; verderop spoorwegbrug van de verbinding tussen de lijn Weerde-Hofstade-Muizen en Mechelen-Leuven, aangelegd in 1954. Op de grens met Hever: Kapel van de Goede Herder, een bakstenen zaalkerkje, van 1936. Op de grens met Mechelen bevond zich tot 1954 kasteel Betzenbroeck (nummer 236, zie gemeente-inleiding).

• VAN DE LEUR L., Muizen, s.l., 1968, p. 43.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.