Kuipersstraat

Beschrijving

Van Eiermarkt naar Naaldenstraat. 13de-eeuwse naamgeving naar aanwezige kuipers - of tonnenmakers. Reeds bestrating in 1292. In de loop van de Middeleeuwen, commercieel belangrijke straat, getypeerd door onder meer koopmanswoningen met bijhorende stapelruimte bijvoorbeeld nummer 21, in de nabijheid van het toenmalige "Beursplein" zie Vlamingstraat. Naast commerciële ook administratieve functie zie "Barnecamer" waar het edel metaal van een keurmerk werd voorzien, in de loop van het vierde kwart van de 15de eeuw verhuisd naar Geldmuntstraat. In 1850 worden hier de apotheek en consultatieruimte van de Commissie Burgerlijke Godshuizen gevestigd (nummer 25-27). Huidige dominerende handelsfunctie, ingezet in de 19de eeuw, leidt tot opeenvolgende verbouwingen van de begane gronden tot winkelpui. Huidige bestrating van 1995 met arduinen tegels en kasseien. Ook beeldengroep "De verpozing" door Jozef De Loose (Brugge) op hoek Jacob van Ooststraat. Gietijzeren ophangingspunten van kabels aan gevels verwijzen naar voormalige tramlijn nummer 3, van 1913 tot 1951 in gebruik.

Enerzijds diephuizen van drie à vier traveeën en twee à drie bouwlagen onder al dan niet afgewolfd zadeldak, sommige bewaren 17de-eeuws karakter zoals nummers 13, 17 met aangepaste muuropeningen zie bewaarde afgeschuinde dagkanten; nummer 13 oorspronkelijk met overkragende bovenverdieping volgens bouwvergunning van 1851 (287); nummer 17 muuropeningen aangepast in 1850 zie ontlastingsbogen met mascaron tussen diamantkoppen (288). Ook eclectische trapgevels zie nummers 1 a, 11; nummer 11 zogenaamd " 't Gouden Tonneken" met barokinslag, opgetrokken als "Kunstige Herstelling" van 1910 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). Andere verbouwd in de loop van de 19de eeuw tot lijstgevels zie nummers 1 b en 19; soms met oude kern opklimmend tot de 13de eeuw en kelderluik met in de stoep ingewerkte keldertrap. Anderzijds breedhuizen van drie à veertien traveeën en twee à drie bouwlagen onder schild- of zadeldak - met oude kern opklimmend tot de 13de eeuw - zie nummers 19, 20.

19de-eeuws karakter aan oostelijke straatzijde, tussen Niklaas Desparsstraat en Adriaan Willaerstraat, houdt verband het bouwen van een nieuwe stadsschouwburg van 1867-1869 zie Vlamingstraat nummer 27. Hierbij worden de middeleeuwse panden tussen bovenvermelde straten gesloopt en herbouwd in neoclassicistische stijl.

Westelijke straatzijde bepaald door Biekorfbibliotheek met bijhorende ondergrondse parking naar ontwerp van architecten L. Dugardyn (Brugge) en L. Vermeersch (Brugge) van 1975, vervangt het warenhuis "A l'Innovation" dat vanaf 1922 stelselmatig de oorspronkelijk hier gevestigde privé-woningen innam evenals het warenhuis Tietz (nummer 9) met neorenaissancegevel van 1907 naar ontwerp van architect Joseph Hertogs (Antwerpen).

Straateinde getypeerd door eclectische gevels, 19de-eeuwse gevels met vernieuwd parement en op 18de-eeuwse gevels geïnspireerde nieuwbouw uit de jaren 1960.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 125/1850, nummer 87/1851, nummer 139/1910.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje