Mallebergplaats

Beschrijving

Van Philipstock- naar Hoogstraat. Eerste vermelding in de 14de eeuw maar betekenis onbekend. Op de kaart van Marcus Gerards (1562), zuidoostkant van de straat zogenaamd "Kulkstraat". Westzijde tot Franse Revolutie eigendom van kapittel van Sint-Donaas, heden ingenomen door het zogenaamd Burghotel (1987-1990) zie Burg, in plaats van vijf panden, in de lijn van de "invularchitectuur" van eind jaren 1970-1980 doch geïnterpreteerd naar postmodernistische tendenzen.

Rechte, gekasseide straat met woon- en commerciële functie. Nummer 2 heeft afhankelijkheden tot op de Burg (nummer 9).

Oudste bebouwing teruggaand op de 16de eeuw met name voormalig huis zogenaamd "Onse Vrauwe Montserrat", heden gesplitst in vier afzonderlijke panden (nummers 9, 11, 13, 15). Voornamelijk diephuizen met enerzijds 17de en 18de-eeuwse trapgevels; anderzijds lijstgevels onder meer eenvoudige voorbeelden uit de 19de eeuw (nummers 5-7, 17). Voorts enkele breedhuizen opklimmend tot de 16de eeuw (nummers 4, 13-15).

• ESTHER J., Het Burgplein en de Mallebergplaats. De huizen en hun bewoners in de 19de eeuw, in De Brugse Burg, red. H. De Witte, Brugge, 1991, p. 271-288.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje