Liersesteenweg

Beschrijving

Provinciale steenweg naar Duffel-Lier, aangelegd tijdens het Hollands bewind (1823-1824); het besproken gedeelte doorkruist het gehucht Pennepoel-Bruine Kruis van stadsvest tot grens met Sint-Katelijne-Waver.

Lintbebouwing opklimmend tot het vierde kwart van de 19de en het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummers 281-287, groepsbebouwing van arbeidershuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; nummer 284, gesigneerd C. Rijckers, 1909. Voorbij de Gasthuisveldstraat, interbellum-bebouwing met voortuintjes, onder meer art-decogetinte eenheidsbebouwingen nummers 173-177 en 201-209, eerst genoemde gesigneerd architect W. Segers (1932-1935), en laatstgenoemde architect F. Tambuyser; nummer 229 gesigneerd architect J. Faes.

Tussen Leie- en Eikestraat, sociale woonwijken zogenaamd "Katanga" van 1931 en zogenaamd "Oud-Oefenplein" en omgeving, van 1949 tot 1968, beide gebouwd door de Mechelse Goedkope Woning.

Nabij de Vrouwvliet, nummer 360, zogenaamd "Villa Edmond-Constance", uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voorbij de Vrouwvliet, open en halfopen bebouwing; nummers 362 en 461, circa 1930, respectievelijk gesigneerd architect F. Van Der Aa en J. Van Cauwenbergh, nummer 466 gedateerd 1935, nummer 481 uit dezelfde periode met glas-in-loodramen. Nummer 412, rest van voormalige hoeve.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief, 1935, nr. 247.
  • Sint-Lukasarchief Brussel, Dossier Segers, ontwerptekening voor het bouwen van een winkelhuis met garage, 1932, blauwdruk.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Mechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet