Niklaas Desparsstraat

Beschrijving

Van Kuipers- naar Vlamingstraat. Oorspronkelijk "Pluimstraat", in de loop van de 17de eeuw straatnaam verdrongen door "Bezemstraat". Huidige naamgeving vanaf 1860 naar Bruggeling Nikolaas Despars (1522-1597), raadslid, schepen en burgemeester van Brugge.

Ter hoogte van nummer 10-12b, het in 1841 opgerichte "Fort Het Bezemtje" of beluik. Op het terrein is cinema "Den IJzer" aanwezig, met een kleine zaal toegankelijk via de Rozemarijnstraat. In 1930 vervangen door cinema "Nova" in eclectische stijl met barokinslag naar ontwerp van architect Vervalcke (Knokke), er waren twee balkons in de zaal, thans in gebruik als dancing, rechts ervan nummer 8 opgetrokken als "Kunstige Herstelling" in 1908.

Licht gebogen straattracé; kasseien. Naast woonfunctie ook handels- en horecafunctie.

Zowel breed- als diephuizen van twee à acht traveeën en twee à twee en een halve bouwlaag onder schild- of zadeldak al dan niet afgewolfd. Begin en einde van straat met zijgevels van hoekpanden bij Kuipers- en Vlamingstraat. Bouwblok aan oostzijde van 1869 doorbroken door appartementsgebouw (nummer 5) van 1966 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). W.-zijde beantwoordt aan het 17de-eeuwse straatbeeld met achterhuizen bij Eiermarkt en Rozemarijnstraat zie nummer 2 een woning van één bouwlaag Achter beschilderde lijstgevels gaan vermoedelijk oude kernen schuil zie nummer 2A; nummer 4 met overhoekse baksteenfries; nummer 10. Voorts ook nieuwbouw geïnspireerd op 16de- en 17de-eeuwse voorbeelden zie om. nummer 6 van 1963 naar ontwerp van architect R. Van Oyen (Brugge); nummer 12. Nummer 13 hoort bij verbouwing van Vlamingstraat nummer 25 in 1991 naar ontwerp van architect E. Vanassche (Brugge). Nummer 14 van 1964 vervangt pand van 1717; geschilderde gevel met dubbel ingezwenkte top, op volutes aanzettend en door een fronton afgedekt.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nummer 896/1991.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 65/1908, nummer 572/1963, nummer 435/1966.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 248 - 249.
  • RAU J.A., De Brugse bioskopen, in Brugge die Scone, IV, 1990, nummer , p. 12 - 14.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje