Oosterlingenplein

Beschrijving

Tussen Woensdagmarkt en Augustijnenrei. Zogenaamd naar de Oosterlingen die zich in 1457 komen vestigen; locatie van het voormalige natiehuis van de Oosterlingen. Plein ontstaan na de afbraak van een huis. Aanvankelijk reikend van het Oosterlingenhuis tot aan de zuidelijke gevelwand van het Genthof met inbegrip van de huidige Woensdagmarkt. Thans een kleiner plein. Administratieve en woon- en horecafunctie. Gekasseid rechthoekig pleintje, beschaduwd door grote lindebomen; parking.

Circa 1200 mogelijk bouwrijp gemaakt door het aanvoeren van een laag ophoogzand van nagenoeg één meter dikte. Huidige bebouwing opklimmend tot de late Middeleeuwen. DE zuidelijke en oostelijke gevelwand wordt bepaald door nieuwbouw. Nummer 5 vervangt in de jaren 1980 een tuinmuur en een lijstgevel van 1824 met vermoedelijk een oude kern van drie trapgevels met overkragende bovenbouw.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1824.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 259.