Geografisch thema

Oosterlingenplein

ID
4289
URI
https://id.erfgoed.net/themas/4289

Beschrijving

Tussen Woensdagmarkt en Augustijnenrei. Zogenaamd naar de Oosterlingen die zich in 1457 komen vestigen; locatie van het voormalige natiehuis van de Oosterlingen. Plein ontstaan na de afbraak van een huis. Aanvankelijk reikend van het Oosterlingenhuis tot aan de zuidelijke gevelwand van het Genthof met inbegrip van de huidige Woensdagmarkt. Thans een kleiner plein. Administratieve en woon- en horecafunctie. Gekasseid rechthoekig pleintje, beschaduwd door grote lindebomen; parking.

Circa 1200 mogelijk bouwrijp gemaakt door het aanvoeren van een laag ophoogzand van nagenoeg één meter dikte. Huidige bebouwing opklimmend tot de late Middeleeuwen. DE zuidelijke en oostelijke gevelwand wordt bepaald door nieuwbouw. Nummer 5 vervangt in de jaren 1980 een tuinmuur en een lijstgevel van 1824 met vermoedelijk een oude kern van drie trapgevels met overkragende bovenbouw.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, zonder nummer 1824.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 259.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Huis Duitse Natie

  • Is deel van
    Brugge - oudste kern

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oosterlingenplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/4289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.