Palmstraat

Beschrijving

Van Sint-Jakobs- tot Geerwijnstraat. Oudste vermelding van 1395, vermoedelijk afgeleid van de 15de-eeuwse bewonersnaam "Papalmes". Smalle, gekasseide zijstraat met recht tracé. Woonfunctie; zijgevels van de gebouwen aan de Sint-Jakobsstraat onder meer voormalige koetspoort van het zogenaamd "Huis Casterman" (nummer 27), het huidige conservatorium, met markante segmentboogpoort met deels natuurstenen negblokken en sluitsteen; hogerop rondboogopening met afgeschuinde dagkanten. Verder kleine woningen, voornamelijk breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen Verankerde, al dan niet bepleisterde en wit-beschilderde lijstgevels uit de 19de eeuw: nummer 5 met gevel uit de eerste helft van de 19de eeuw doch mogelijk oudere elementen zoals dakkapel (16de eeuw ?); nummer 10 opgetrokken tot een lijstgevel met twee bouwlagen in 1874. Ook diephuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde (wit-beschilderde) trapgevels in baksteenbouw met kern uit de 17de eeuw en in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen (nummer 14) of volledig herbouwde voorgevel (nummer 12).

Nieuwbouw uit 1956 (nummers 2 en 4).

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 51/1874, nummer 293/1956.